Govor

Edvard Paulič

Lep pozdrav! Začenjam 3. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Vse prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so se opravičili naslednji člani odbora: Zvonko Černač in Bojan Podkrajšek. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: namesto poslanca Igorja Zorčiča poslanec Gregor Židan.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v petek, 19. 10. 2018, pa sem vas obvestil, da se dnevni red razširi s točko Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje (EPA 208-VIII, EU-U/896). Predviden skrajni rok za obravnavo dokumenta v Državnem zboru je 2. 11. 2018. Odbor za zadeve EU ga bo obravnaval na svoji seji ta petek, 26. 10. 2018. Ker morajo po poslovniku matična delovna telesa svoja mnenja k predlogu stališč poslati pristojnemu odboru najkasneje dva dneva pred sejo, je današnja seja zadnji termin za obravnavo in posredovanje mnenja, zato sem se odločil s predlogom stališča razširiti dnevni red današnje seje. V skladu s tretjim in šestim odstavkom 154.d člena Poslovnika Državnega zbora je razširitev dnevnega reda določena oziroma o njej ni treba glasovati. Sprejeto razširitev bomo tako obravnavali kot novo, 2. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O OZNAČEVANJU PNEVMATIK GLEDE NA IZKORISTEK GORIVA IN DRUGE BISTVENE PARAMETRE TER RAZVELJAVITVI UREDBE ES ŠT. 1222/2009.

Na sejo so bili k obravnavi te točke kot predstavniki Vlade povabljeni predstavniki Ministrstva za infrastrukturo.

Gradivo k tej točki je poslala Vlada 11. 10. 2018 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Odbor navedeno gradivo obravnava v skladu s prvim in drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora in Odboru za zadeve Evropske unije posreduje svoje mnenje.

Besedo dajem predstavniku Vlade oziroma Ministrstva za infrastrukturo, da nam predstavi predlog stališča. Državni sekretar, gospod Kumer, izvolite.