Govor

Darij Krajčič

Hvala lepa, gospod državni sekretar za predstavitev mnenja matičnega delovnega telesa prosim podpredsednika odbora, mag. Andreja Rajha, izvolite.

MAG. ANDREJ RAJH: Hvala lepa, gospod kolega predsedujoči. Predlog stališča Republike Slovenije v imenu Vlade je predstavil magister Bojan Kumer, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo. Poudaril je, da Republika Slovenija podpira vse pobude, katerih namen je izboljšati informiranost potrošnikov pri čemer je za Slovenijo ključno, da njihova izvedba upošteva načelo administrativne in stroškovne uravnoteženosti ter opredeljive dodane vrednosti ukrepov. Pojasnil je, da je s tega vidika Slovenija podprla namen komisije ob ponovni nadgradnji uredbe o označevanju pnevmatik, glede na izkoristek goriva in tudi druge bistvene parametre, vendar meni, da so predlagane spremembe preuranjene. Izpostavil je, da je potrebno / nerazumljivo/ sprememb v okviru obstoječih parametrov ter dodatnih obveznosti poročanja ter nadzora s strani držav članic le-te natančno opredeliti, predvsem pa ovrednotiti učinke na privatni kakor tudi na javni sektor. Pojasnil je, da bi uvajanje dodatnih obveznosti povzroča povečanje administrativnih in stroškovnih obremenitev, ki morajo biti predhodno jasno ovrednotene, predvidljive in sorazmerne. Posebej je izpostavil, da se, kot je razvidno iz poročila komisije, Evropskemu parlamentu in svetu pnevmatike najvišjih razredov energetske učinkovitosti, torej A in B, še vedno niso dobro uveljavili na trgu in da je s tega vidika sprememba razredov glede na izkoristek goriva ter oprijem na mokri podlagi preuranjena, saj so mejne vrednosti v predlaganem besedilo pomaknjene navzgor. Posebej je poudaril, da je glede na majhno uporabo pnevmatik najvišjih razredov ni ekonomsko upravičenega razloga za spremembo vrednosti razredov. Pojasnil je tudi, da Slovenija nima referenčnega laboratorija za opravljanje preizkusov oziroma nadzora kakovosti pnevmatik. Izpostavil je, da je uvajanje dodatne obveznosti nadzora pomeni tudi dodatno administrativno sin stroškovno breme, katerega pozitivni učinki v tem trenutku niso izkazani.

Odbor je brez razprave v skladu z drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora sprejel naslednje mnenje: »Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor podpira predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in sveta o označevanju pnevmatik glede na izkoristek goriva in druge bistvene parametre ter razveljavitvi uredbe Evropskega sveta št. 1222/2009, ki ga je predložila Vlada in predlaga Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.« Hvala lepa.