Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni.

Pričenjam 3. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Lepo pozdravljam naše članice in člane komisije in pa tudi tiste, ki nadomeščajo naše člane in seveda, lepo pozdravljeni vsi prisotni, danes, na tej seji, kjer bomo spregovorili o varovanju in spoštovanju človekovih pravic oziroma o kršitvah človekovih pravic.

Na seji, kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: namesto gospe Karmen Furman, je z nami gospa Nada Brinovšek, ki jo lepo pozdravljam, namesto, aha, zdaj pa, tukaj pa ne piše, kdo je, poslanec Nemec, koga nadomešča. / oglašanje iz dvorane/ gospo Meiro Hot nadomešča gospod Matjaž Nemec, ki ga tudi lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka: Triindvajseto redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2017, ter drugič, Poročila Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po Opcijskem protokolu h Konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2017.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je torej določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Kot že rečeno, prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - TRIINDVAJSETO REDNO LETNO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2017, kot matično delovno telo. Nekatera zainteresirana delovna telesa so to poročilo že obravnavala, nam ga je v Državni zbor predložil Varuh človekovih pravic in zato smo na sejo tudi vabili gospo Varuhinjo človekovih pravic, Vlasto Nussdorfer, Državni svet Republike Slovenije, potem, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Odbor za kulturo, Komisijo za narodni skupnosti, Vlado Republike Slovenije in seveda, pristojna ministrstva – za notranje zadeve, za pravosodje, za javno upravo, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zdravje, za izobraževanje, znanost in šport, za kulturo, za finance, za infrastrukturo, za okolje in prostor, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije, vabili smo tudi zagovornika Načela enakosti, se nam je opravičil, mislim, da je službeno odsoten, Pravno informacijski center nevladnih organizacij ter Amnesty International Slovenije. Vse skupaj še enkrat lepo pozdravljam.

Prejeli pa ste naslednje gradivo: Poročilo Varuha za leto 2017, informacijo o realizaciji priporočil Državnega zbora in odzivno poročilo vlade, mnenje Državnega sveta, poročila zainteresiranih delovnih teles in pa delovno gradivo, to je osnutek predloga priporočila z dne 24. 10. 2018, ki je objavljeno v sistemu UDIS in ste ga članice in člani komisije tudi prejeli.

Torej, pričenjamo z obravnavo te točke in tako, kot je vedno, vsa ta leta, ko obravnavamo Varuhovo poročilo, najprej damo besedo gospe Varuhinji, ki zagotovo najbolj pozna, kaj se je v lanskem letu dogajalo na področju varovanja, spoštovanja človekovih pravic, kako vse skupaj funkcionira. Vendarle gre za nek prerez stanja na področju človekovih pravic in vam, spoštovana varuhinja, najprej dajem uvodno besedo. Izvolite.

Še prej pa naj samo povem, za vse, ki ste danes vabljeni na to sejo, da glede na to, da moramo danes napisati poročilo, kaj se je dogajalo na tej seji in ker želimo, da je poročilo dobro napisano, bi prosila, vendarle, da se omejite pri svojih razpravah, poveste res tisto, kar se vam zdi, da je potrebno izpostaviti, tehtno nekatere stvari poudariti, tako da bodo naše strokovne službe svoje delo lahko dobro opravile.

Tako da, upam, da smo se razumeli, najprej pa gospa Varuhinja, izvolite, beseda je vaša.