Govor

Darij Krajčič

Hvala lepa, spoštovani predsednik, za besedo.

Oskrba z električno energijo …/izključen mikrofon/ v Sloveniji tako po kakovosti kot po obsegu je… Torej, oskrba električne energije v Sloveniji tako po obsegu kot po kakovosti je ena najboljših med državami članicami. In to ni samo po sebi umevno. To se pravi, za to mora skrbeti nek sistem. In če sistem dobro deluje, potem je tudi posledica tega, o čemer sem sedaj govoril. Verjetno je sestavni del tega tudi agencija, si predstavljam.

Glede programa je moja ocena tudi takšna, da je na kakovostni ravni pregledno narejeno in kdor se hoče poglobiti notri, pa da ima nekaj pojma o tem, dobi zelo dober vpogled v delo agencije. Tako da na te stvari ne bi imel vprašanj. Bi pa imel neka druga, taka zelo konkretna.

Omenili ste, da imate razpise za 10 milijonov evrov ali dvakrat 10 milijonov evrov za obnovljive vire energije, če sem prav razumel. To je verjetno še iz tistih prostih sredstev, ki so iz podporne sheme, si predstavljam. Pa bi vas prosil, če poveste koliko je še teh prostih sredstev. Tako po obsegu pa, koliko bi to bilo recimo inštalirane moči oziroma če rečem, koliko stebrov vetrnic ali pa nečesa je še na voljo, če lahko tako, na grobo, ni treba seveda na pet decimalk natančno.

Potem me pa zanima, ker to, kar je, po mojem, agencija tudi dobro naredila, da je tudi ponudbo dala na trg, se pravi, ponudbo teh investicij, kolikšna je sedaj ta cena približno kje se giblje na megavatno uro pri, ne vem, fotovoltaiki ali pa pri vetrnih elektrarnah, ki bodo sedaj se prijavljale na razpis in kolikšna je borzna cena v tem trenutku megavatne ure.

Ali je, recimo, na moji položnici, ne samo mojih, vseh nas potrošnikov vidna cena, ki jo plačujemo za agencijo, to je eksplicitno vidna ali je to inkorporirana kam notri v kakšno drugo zgodbo? In, ali je ta vrednost, ta cena vezana na priključno moč, se pravi, da je moja fiksni strošek, ali je vezana na porabljeno električno energijo, se pravi moj variabilni strošek? Hvala.