Govor

Hvala lepa tudi predstavnici Zakonodajno-pravne službe za to dodatno pojasnilo.

Ali želi razpravljati kdo od članic in članov odbora? Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo.

Prehajamo na odločanje. Na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednje mnenje: Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo podpira mnenje Zakonodajno-pravne službe o pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti tretjega odstavka 18.a člena Zakona o maturi, osmega odstavka 64. člena in 65. člena Zakona o osnovni šoli, 10. člena Zakona o informacijskem pooblaščencu in Zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja; mnenje se pa nanaša predvsem na tisti del, za katerega smo mi kot odbor pristojni, torej na 10. člen Zakona o informacijskem pooblaščencu. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Odbor bo pripravil poročilo, v katerega bo sprejeto mnenje vključeno, in ga poslal Zakonodajno-pravni službi, ki v skladu z 266. členom Poslovnika Državnega zbora pripravi odgovor za Ustavno sodišče.

S tem zaključujemo A1 točko dnevnega reda.

Preden preidemo na 1. točko dnevnega reda, še eno obvestilo glede nadomeščanja. Naknadno sem bil obveščen, da na seji sodeluje poslanec Gregor Židan namesto poslanca Janija Möderndorferja, Poslanska skupina… Zdaj moram pa že pogledati, katera… / smeh/… / oglašanje v ozadju/ SMC-ja, ja, hvala lepa. Hvala.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O STVARNEM PREMOŽENJU DRŽAVE IN SAMOUPRAVNIH LOKALNIH SKUPNOSTI, SKRAJŠANI POSTOPEK, ki ga je Državnemu zboru že pred časom predložil Državni svet.

Kot gradivo ste glede tega zakona prejeli mnenje Vlade z dne 26. julija 2018, mnenje Združenja občin Slovenije z dne 25. julija 2018, mnenje Skupnosti občin Slovenije z dne 6. avgusta 2018, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 24. oktobra 2018 in mnenje Združenja mestnih občin Slovenije z dne 5. 11. 2018.

K tej točki so bili vabljeni predstavniki Državnega sveta kot predlagatelja, predstavniki Ministrstva za javno upravo, predstavniki Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

V roku, ki ga določa poslovnik, so amandmaje k temu predlogu vložile poslanske skupine Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, SMC, Desusa in Stranke Alenke Bratušek, in sicer k 2. in 3. členu.

Začenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Predlagam, da nadaljujemo razpravo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o amandmajih ter morebitnih amandmajih odbora, na koncu pa še o vseh členih predloga zakona skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Verjamem, da želi predstavnik predlagatelja Državnega sveta podati dodatno obrazložitev. Izvolite, gospod Rokavec.