Govor

Martina Vuk

Hvala lepa, spoštovani predsednik.

Spoštovane poslanke in poslanci ter vsi ostali prisotni! Bom zelo kratko podala obrazložitev. To kar obsežnega mnenja Vlade, kot je bilo uvodoma rečeno, ste prejeli, kjer Vlada navaja podrobne vsebinske utemeljitve in se opredeljuje do vseh pobudnikovih navedb. Naj samo povem, na kaj se ti členi, kjer pobudnik opozarja na domnevno neustavnost, nanašajo.

Gre za 18.a člen Zakona o maturi, ki določa, da se podatki iz letne analize o kakovosti mature ne smejo uporabljati za razvrščanje šol. To letno analizo kakovosti mature po posameznih šolah pripravi Državni izpitni center v skladu z metodologijo, ki je vnaprej določena, in ta metodologija je določena na predlog Državne komisije za splošno maturo oziroma Državne komisije za poklicno maturo, določi jo pa minister. Podobno določbo kot ta Zakon o maturi glede uporabe podatkov iz letne analize kakovosti mature ima tudi Zakon o osnovni šoli, ki v osmem odstavku 64. člena določa, da se podatki in analize o dosežkih nacionalnega preverjanja znanja ne smejo uporabljati za razvrščanje šol.

Pobudnik očita tem zgoraj citiram določbam, ki sem jih naštela, poseganje v njegovo pravico do splošne svobode ravnanja, do svobode izražanja in pa kot staršu tudi poseg v pravico do vzgoje in izobraževanja otrok, zato ker te zakonske določbe prepovedujejo razvrščanje šol glede na dosežen rezultat na maturi in na nacionalnem preverjanju znanja.

Vlada meni, da navedeni členi niso v nasprotju z ustavo, in enako, verjetno bo kasneje obrazloženo, izhaja tudi iz mnenja Zakonodajno-pravne službe, ki ga je podala, in z njim se tudi strinjamo, da torej niso podani razlogi za neustavnost omenjenih členov, in predlagamo, da tudi vaš odbor sprejme tako odločitev. Hvala lepa.