Govor

Spoštovani vsi prisotni, vas vse lepo pozdravljam! Začenjam 3. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti poslanec Jernej Vrtovec, Poslanska skupina Nove Slovenije. Imam pa tudi dve obvestili glede nadomeščanja zaenkrat, in sicer poslanka Nina Maurovič bo sodelovala na seji namesto poslanke Tine Heferle, Poslanska skupina Lista Marjana Šarca, in poslanka Meira Hot bo sodelovala na seji namesto poslanke Bojane Muršič, Poslanska skupina Socialnih demokratov.

Včeraj, 6. 11. 2018, ste prejeli predlog za razširitev dnevnega reda z novo A1 točko, in sicer: Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti tretjega odstavka 18.a člena Zakona o maturi, osmega odstavka 64. člena in 65. člena Zakona o osnovni šoli ter 10. člena Zakona o informacijskem pooblaščencu in Zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. Ustavno sodišče je omenjeno pobudo za oceno ustavnosti posredovalo 19. marca 2018 in pozvalo Državni zbor, da se o navedbah v pobudi izjasni v roku 60 dni. Vlada je mnenje posredovala 15. maja 2018, po sklicu današnje seje našega odbora pa je mnenje k pobudi posredovala tudi Zakonodajno-pravna služba, in sicer z dne 2. 11. 2018. S tem so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo pobude na matičnem delovnem telesu, ker pa se je rok za mnenje, ki nam ga je določilo Ustavno sodišče, že iztekel, je bila predlagana razširitev dnevnega reda s to točko. Ne glede na iztek roka predlagam, da tudi glede tega mnenja Zakonodajno-pravne službe ta odbor nekaj reče. Ali želijo glede tega svoja stališča o predlogu za razširitev dnevnega reda podati predstavniki posameznih političnih skupin v tem odboru? Ugotavljam, da ne. Torej, prehajamo na odločanje o predlogu, ki sem ga prej prebral, da ga ne berem še enkrat. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (1 član.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet, torej je dnevni red razširjen z A1 točko dnevnega reda in potem še z dvema ostalima, ki ste ju prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - POBUDA ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI TRETJEGA ODSTAVKA 18.A ČLENA ZAKONA O MATURI, OSMEGA ODSTAVKA 64. ČLENA IN 65. ČLENA ZAKONA O OSNOVNI ŠOLI, 10. ČLENA ZAKONA O INFORMACIJSKEM POOBLAŠČENCU IN ZAKONA O VARSTVU PRAVICE DO SOJENJA BREZ NEPOTREBNEGA ODLAŠANJA.

Na voljo imamo gradivo, ki sem ga prej uvodoma pri razširitvi že prebral, torej pobuda z dne 19. 3. 2018, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 2. 11. 2018 in mnenje Vlade z dne 15. 5. 2018.

K obravnavi te točke so bili povabljeni predstavniki Vlade in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora. Ali želi kdo od vabljenih besedo? Predstavniki Vlade? Izvolite, državna sekretarka.