Govor

Zaključni Račun

kot matično delovno telo. Za obravnavo te točke imamo naslednja gradiva, in sicer v tiskani obliki ste prejeli spremni dopis Vlade, kazalo, tabelarni del predloga zaključnega računa, torej splošni in posebni del, konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin ter pojasnila Vlade o razlogih za neupoštevanje posameznih predlogov, popravkov revizorja. Potem ste prejeli celotno gradivo, javni del, ki je objavljen tudi na spletnih straneh Državnega zbora, pa revizijsko poročilo o Predlogu zaključnega računa Proračuna Republike Slovenije za leto 2017, ki sicer nosi oznako 'poslovna skrivnost' po ZGD-1 in ste ga prejeli v varnostni predal UDIS, revizijsko poročilo z zakritimi tajnimi podatki, ki je javno dostopno na spletni strani Računskega sodišča, in ste prejeli sestavni del gradiva kot tudi obrazložitev zaključnega proračuna, Proračuna Republike Slovenije za leto 2017 (tega ste prejeli proti podpisu), pa mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, ki je tudi objavljeno na straneh Državnega zbora, in revizijsko poročilo Zbirna bilanca stanja proračuna Republike Slovenije na dan 31. 12. 2017 (tudi to je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora skupaj s sklicem). Zdaj v zvezi z gradivi, ki so označeni z oznakami 'zaupnosti', vas prosim, da v primeru, če boste želeli govoriti o teh podrobnostih iz teh poročil, da na to posebej opozorite, da bomo zaprli sejo za javnost. Sicer bi pa želel, da o zaključnem proračunu ne bi govorili na zaprti seji, ampak da ta del opravljamo na odprti, odprtem delu.

Obveščam vas, da so na sejo k tej točki povabljeni Marjan Šarec, predsednik Vlade, ki se je opravičil, dr. Andrej Bertoncelj, minister za finance, Rudi Medved, minister za javno upravo, Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča, Državni svet, Vlada, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za javno upravo in Računsko sodišče. Naj pojasnim, da so minister in Ministrstvo za javno upravo k tej točki vabljeni, ker imamo kot del gradiva tudi analizo plač v javnem sektorju v letu 2017.

Zdaj predlagam, da uvod v razpravo podajo predstavniki Vlade oziroma Ministrstvo za finance, ki so zaprosili tudi za pač video predstavitev. Potem pa bodo svoje ugotovitve iz revizijskega poročila povedali še predstavnik Računskega sodišča in pa seveda, če bodo želeli, predstavniki Državnega sveta. Nato pa bi prešli na razpravo poslancev. Besedo torej najprej dajem predstavnikom Vlade oziroma Ministrstvu za finance in potem še Ministrstvu za javno upravo.

Prosim, gospa Jazbec.