Govor

Jurij Groznik

Hvala.

Spoštovani predsednik in člani odbora, predsednik Vrhovnega sodišča, predstavniki Ministrstva za pravosodje in drugih državnih organov ter vabljeni pravni strokovnjaki.

V skladu z veljavno pravno ureditvijo, je temeljna pristojnost državnega odvetništva zastopanje Republike Slovenije pred sodišči, tudi mednarodnimi. Zato je njegova vloga v fazi izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice relativno ozka.

Ena izmed prvih nalog državnega odvetništva je, da sodbo nemudoma po prejemu posreduje vladni službi za prevajanje. Prevod sodbe v slovenskem jeziku nato strokovno terminološko in jezikovno pregleda ter ga objavi na svoji spletni strani.

Naslednja obveznost državnega odvetništva je v procesu izvrševanja sodb, je izplačilo zneska pravičnega zadoščenja. Ta obsega plačilo denarne odškodnine za nepremoženjsko in oziroma ali premoženjsko škodo, ki je pri tožniku nastala zaradi kršitve pravice iz Konvencije ter tudi stroške postopka. Državno odvetništvo mora to storiti v treh mesecih po dokončnosti sodbe ali od izdaje sklepa, s katerim se po sklenjenih prijateljskih in izvensodnih poravnavah ter podanih enostranskih izjavah postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice zaključi. O izvršenih plačilih pa obvesti Svet Evrope ter o tem seznani tudi Ministrstvo za pravosodje.

Z lani sprejetim Zakonom o državnem odvetništvu so bile jasno določene tudi druge pristojnosti državnega odvetništva pri izvrševanju sodb mednarodnih sodišč. Tako mora z Ministrstvom za pravosodje sodelovati pri pripravi akcijskih načrtov in poročil, svetovati glede zagotavljanja skladnosti in prakse organov s sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice ter sodelovati pri objavljanju in razširjanju prakse tega sodišča. Po izreku sodbe pošlje obvestilo o sodbi ter poročilo s povzetkom sodbe Vrhovnemu sodišču, pristojnim ministrstvom in drugim organom. Državni odvetnik, razporejen v mednarodni oddelek pa mora Ministrstvo za pravosodje v čim krajšem času po izdaji sodbe seznaniti s predlogi tako individualnih kot splošnih ukrepov, ki bi bili po njegovem mnenju potrebni za izvršitev sodbe.

Predstavniki državnega odvetništva sodelujejo tudi v medresorski delovni skupini za koordinacijo izvrševanja sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, ki jo vodi Ministrstvo za pravosodje, v njej pa sodelujejo tudi predstavniki drugih ministrstev, sodstva in tudi varuha človekovih pravic. Prav tako so bili predstavniki državnega odvetništva udeleženi pri delu medresorskih delovnih skupin za izvršitev pilotnih sodb v zadevah Kurić in Ališić.

Čeprav so pristojnosti državnega odvetništva pri izvrševanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice omejene, temu procesu pripisujemo izjemen pomen. Učinkovita in kakovostna izvršitev sodb je namreč zagotovilo, da bodo državni organi spoštovali pravne standarde človekovih pravic in svoje pristojnosti izvajali v skladu s konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Hvala.