Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa, gospod predsednik.

Spoštovani poslanke in poslanci, kot vsi veste, bo 18. decembra potekel mandat sedanji ustavni sodnici Republike Slovenije dr. Jadranki Sovdat.

Predsednik republike je v skladu z zakonom objavil javni poziv za zbiranje kandidatur za to mesto.

Prijavili so se trije kandidati oziroma so bili prijavljeni kot kandidati mag. Boštjan Pintar, Saša Sever in izredni prof. dr. Andraž Teršek.

Tako Saša Sever kot pozneje tudi dr. Andraž Teršek sta od svoje kandidature odstopila.

V okviru posvetovanj z vodji poslanskih skupin je predsednik republike prejel dva predloga kandidatur za to mesto. Najprej kandidaturo prof. dr. Verice Trstenjak, nato pa še kandidaturo prof. dr. Katje Šugman Stubbs. Predsednik republike je presodil, da obe kandidatki izpolnjujeta kriterije za opravljanje te funkcije. In glede na to, da zakon omogoča predsedniku republike, da kandidate za Ustavno sodišče izbere tudi izven javnega poziva, se je po dodatnih pogovorih in posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da Državnemu zboru predlaga kandidatko redno profesorico Katjo Šugman Stubbs, univerzitetno diplomirano psihologinjo, univerzitetno diplomirano pravnico in doktorico pravnih znanosti.

Kot je mogoče razbrati iz priloženega življenjepisa kandidatke je njeno dosedanje predavateljsko, raziskovalno, pedagoško in mednarodno delovanje tako obsežno, da ga je nemogoče strniti v par minut tega uvoda. Zato samo nekaj ključnih poudarkov.

Dr. Šugman je redna profesorica za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je tudi diplomirala in doktorirala. Hkrati je diplomirala na Filozofski fakulteti in pridobila naziv univerzitetna diplomirana psihologinja.

Od leta 2001 je dodatno zaposlena tudi kot raziskovalka, znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti. Poleg predavateljskega dela - predava tudi na Pravni fakulteti, predava tudi na Pedagoški fakulteti in kazensko pravo na doktorskem študiju. Opravila je številna predavanja na različnih mednarodnih in nacionalnih konferencah, kolokvijih in strokovnih srečanjih.

Na področju izobraževanja sodnikov je uvedla nov, izjemno uspešen način izobraževanja.

Njena bibliografija obsega 39 izvirnih znanstvenih člankov, 13 znanstvenih in strokovnih monografij v avtorstvu ali soavtorstvu, 28 poglavij v znanstvenih monografijah. Skupaj 360 enot.

Objavljala je v številnih jezikih, v angleščini, nemščini, italijanščini, francoščini. Mnogo od teh navedenih del je bilo objavljenih v tujini v prestižnih mednarodnih založbah.

Vrsto let je predavala in raziskovala v tujini kot gostujoča profesorica, raziskovalka, ocenjevalka na številnih tujih, najbolj prestižnih svetovnih univerzah. Univerza v Cambridgeu, Univerza Poitiers v Franciji, Pravna fakulteta Univerze v Luksemburgu. Na tej fakulteti je bila habilitirana v naziv »professeur associe« in nosilka predmeta na podiplomskem študiju gospodarskega kazenskega prava Evropske unije.

Je prejemnica Fulbrightove štipendije ameriške vlade, ki jo je vodila na Univerzo v Berkleyju.

Še vedno je aktivna članica Evropske zveze akademikov za kazensko pravo Evropske unije kot slovenska kontaktna točka te akademske zveze.

Je članica številnih domačih in tujih strokovnih združenj, prejemnica več mednarodnih štipendij, aktivno sodeluje in vodi številne domače in mednarodne raziskovalne projekte.

V letu 2011 do 2017 je bila tudi članica Državnotožilskega sveta.

Rdeča nit njenega znanstveno-raziskovalnega dela je vseskozi proučevanje človekovih pravic v kazenskem postopku. Postavljanje za pravice nemočnih in deprivilegiranih, borba za pravice obdolžencev in opozarjanje na kršitve človekovih pravic v praksi.

Je soavtorica več poročil o stanju varstva pravic obdolžencev v kazenskem postopku. Sodelovala je pri pisanju slovenske kazenske procesne zakonodaje.

Dobro pozna primerjalne pravne vidike svojega področja delovanja, mednarodne dokumente, ki urejajo človekove pravice, in jih vključuje v svoje razprave.

V Svetu Evropa je bila slovenska predstavnica v Evropskem odboru za preprečevanje mučenja in nehumanega ravnanja ali kaznovanja. Skupaj s kolegico je soavtorica drugega poročila Slovenije za Organizacijo združenih narodov o izvrševanju mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah.

Prav tako sodeluje pri delu Agencije Evropske unije za temeljne pravice, za potrebe Evropske komisije je izdelala številne analize dokumentov na področju človekovih pravic v kazenskem postopku.

Prof. dr. Šugman Stubbs se je včeraj tudi javno predstavila – predstavila svoje poglede, svoje dosedanje delo in poglede za vnaprej – vizijo dela na Ustavnem sodišču – in odgovorila tudi na nekatera vprašanja, ki so se do sedaj pojavila ob njeni kandidaturi.

S svojim dosedanjim delom je nedvomno dokazala visoko stopnjo zavezanosti varovanju človekovih pravic ter sposobnosti reševanja zapletenih pravnih problemov.

Predsednik republike je prepričan, da je zaradi vsega navedenega, dr. Šugman Stubbs več kot primerna kandidatka za opravljanje funkcije sodnice Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Hvala lepa.