Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 4. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člani komisije, vabljene, ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Gospod Ferenc Horvat. Na seji pa kot nadomestni članice in člani komisije s pooblastili sodelujejo: Gospod Jani Prednik namesto mag. Bojane Muršič in gospod Franc kramar namesto Maše Kociper.

S klicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog za imenovanje direktorja Agencije za zavarovalni nadzor.

2. Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje predsednika in dveh članov Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško

3. Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje članice oziroma člana Slovenske nacionalne komisije za UNESCO

9. in 12. 11. 2018 pa ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi točkami A1, 1.a in 4. točko. In sicer:

A1 - Predlog za izvolitev sodnice Ustavnega sodišča Republike Slovenije

1.a - Predlog sklepa o imenovanju člana Nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško

4. točka - Administrativne zadeve

Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev? Če ne, prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo A1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.a točko. Glasujemo. Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 4. točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja vas prosim za predhodna opozorila, saj moramo v takem primeru v skladu s 1. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost.

Sedaj pa sem dobil še eno pooblastilo. Gospod Jani Möderndorfer nadomešča gospoda Igorja Zorčiča.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV SODNICE USTAVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije.

Del gradiva je objavljen pri EPI, del gradiva pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Urad predsednika Republike Slovenije, seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, dobrodošli, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Predsednik Republike Slovenije Državnemu zboru predlaga, da za sodnico ustavnega sodišča namesto dr. Jadranke Sovdat, ki ji mandat poteče 18. decembra 2018 izvoli dr. Katjo Šugman Stubbs. Predlog predsednika Republike Slovenije je v skladu z drugim odstavkom 13. člena Zakona o Ustavnem sodišču pisno obrazložen, priloženo pa mu je tudi pisno soglasje kandidatke.

Ustava Republike Slovenije v 1. odstavka 163. člena določa, da je Ustavno sodišče sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika Republike izvoli Državni zbor na način, ki ga določa zakon v 2. odstavku navedenega člena pa da se sodniki izvolijo izmed pravnih strokovnjakov. Zakon o Ustavnem sodišču v 9. členu določa, da je za sodnico oziroma sodnika Ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

V skladu s 1. odstavkom 14. člena navedenega zakona sodnika Ustavnega sodišča izvoli Državni zbor s tajnim glasovanje z večino glasov vseh poslancev.

V primeru izvolitve kandidatke za sodnico Ustavnega sodišča na seji Državnega zbora bo ta začela izvrševati funkcijo po izpolnitvi pogojev določenih v 17. členu zakona in sicer so to: Prisega pred Državnim zborom, prenehanje opravljanja nezdružljive dejavnosti ter iztek mandatne dobe sodnice namesto katere je predlagana v izvolitev.

Naj uvodoma preberem predlog sklepa o katerem bomo po opravljeni razpravi glasovali in sicer: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za sodnico Ustavnega sodišča namesto sodnice, ki ji mandat poteče 18. decembra 2018 izvoli dr. Katjo Šugman Stubbs.

Končno odločitev o izvolitvi kandidatke bo sprejel Državni zbor z večino glasov vseh poslancev s tajnim glasovanjem. Za uvodno obrazložitev predloga prsim gospod Natašo Kovač, generalno sekretarko v Uradu predsednik Republike Slovenije. Prosim, beseda je vaša.