Govor

Violeta Tomić

Najlepša hvala za besedo spoštovani predsednik.

Seveda mi v Levici bomo ta zakon podprli, ker je to edino odgovorno dejanje, ki ga lahko ta trenutek sprejmemo. Tudi vseh 9 amandmajev, ki so nastali glede na pripombe Zakonodajno-pravne službe in glede na predloge Levice, ki so bili upoštevani, tako da to bomo podprli.

Zdaj, jaz se strinjam, da ta masovni avtomatizem, da je bil čisto utopičen in da je bilo treba to popraviti. Žal smo s strani ministrice Anje Kopač Mrak poslušali dve leti samo neke piar izjave, kako bo to zdaj vse super in krasno, ko bo to delovalo, ko bo pa začelo delovati šele dva meseca po tem, ko ne bo več ministrica, tako da… Kljub vsemu pa bi vseeno izpostavila ene par vprašanj in to predvsem ljudem, ki ste ves čas na tem ministrstvu. Vemo, da se ministri menjajo, pač zaposleni ostajajo in zanima me zakaj se ni že pred sprejemom zakona ZUPJS preverilo možnosti avtomatiziranega izdajanja informativnih izračunov? Že takrat smo vedeli s čim se bomo soočili. Zanima me tudi, glede na to, da se spreminja zakon, ki v veljavi še ni niti eno leto, mislim to sem mi zdi precej neodgovorno ravnanje zakonodajalca, sploh v luči dejstva, da so kršena načela po katerih bi moral biti zakon splošen, stalen in ne podvržen nekim nenadnim spremembam. Ljudje se zelo težko prilagajajo vsem tem novim postopkom, katerim so podvrženi.

Zdaj, če je pridobivanje podatkov s strani virov omejeno, zakaj se temu ne posveti več pozornosti in ne nameni dodatnih kadrovskih in finančnih virov. Če po drugi strani obstajajo objektivna dejstva, ki onemogočajo pridobivanje podatkov, se sprašujem, ali ta objektivna dejstva niso obstajala že pred sprejemom te novele ZUPJS-G(?) in obrazložitvi novele iz leta 2017 je kot eden poglavitnih razlogov uvedbe avtomatizirane izdaje informativnih izračunov navedena močna razbremenitev CSD-jev. Dobro, danes pa beremo diametralno nasprotno, da bi uvedba tovrstne izdaje informativnih izračunov pa obremenila CSD-je in kako naj sploh po takšnih kontradiktornih izjavah jemljemo ministrstvo resno?

Novelo ZUPJS-G(?) je podprlo 72 od 73 prisotnih poslancev takrat. Zdaj, kako lahko zdaj na takšen način spreminjamo soglasne odločitve, tako rekoč soglasne odločitve zakonodajalca in kaj pomeni to sploh o delu Državnega zbora. Jaz se večkrat sprašujem, ko sklenemo nekaj in potem se to sploh ne upošteva, kakšno vlogo ima potem zakonodajno telo.

Zdaj na ne razvidnost, negotovost in nejasnost predloga je opozorila že Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora in na podlagi kritike te Zakonodajno-pravne službe, se je pripravil predlog, ki je pač za odtenek malo manj nejasen, to je dobro ne. Kljub temu pa velja na tem mestu pozvati Ministrstvo za delo k bolj doslednemu in jasnemu in razločnemu delu. To se nanaša tako na sam zakon kot tudi na obrazložitve, ki se mestoma praktično ponavljajo.

Zdaj, približno 60 %, rekli ste tam nekje do 450 tisoč odločb, vseh pravic iz javnih sredstev je letnih pravic in kot je bilo navedeno v obrazložitvi k predlogu zakona, bi uvedba avtomatizacije odločanja o letnih pravicah močno razbremenila CSD-je kot tudi stranke. In je dobro, ker bodo CSD-ji končno svoj kader lahko usmerili v reševanje bolj zahtevnih socialnih problemov socialnih stisk. Ideja z avtomatičnim odločanjem je bila, da se omogoči strokovnim delavcem dejansko upravljati strokovno delo in nuditi pomoč socialno izključenim, revnim, ogroženim in to naj bi bil torej en dober korak v smeri izgradnje sistema socialne države, ki jo predvideva 2. člen Ustave in korak naprej k večanju socialne varnosti in nudenju podpore tistim, ki jo najbolj potrebujejo in to je najbolj bistveno.

Zdaj, kot sem že rekla v Levici bomo predlog zakona podprli, kakor tudi vse amandmaje predlagane, hkrati pa bi res želeli, da v prihodnje predlagatelji in tudi ministrstvo postopajo bolj odgovorno in se res ne poigravajo z zakonodajnim procesom in z ljudmi, ki to poigravanje čutijo na svoji lastni koži in so zelo nesrečni zaradi tega in zmedeni, kajti vemo, da ljudje ne berejo zakonov in so prevečkrat jezni na cel sistem, administracijo, ki ne deluje.

Tako da hvala.