Govor

Spoštovane gospe in gospodje, cenjeni gostje, predstavnice in predstavniki vlade, lepo pozdravljeni na današnji seji Odbora za pravosodje. Torej začenjam s peto nujno sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so pridržani in se seje ne morajo udeležiti naslednje članice in člani odbora in sicer: mag. Dejan Kaloh, Jani Möderendorfer, Željko Cigler, Franc Breznik Meira Hot, Predrag Bakovič, Tina Heferle in to je to.

Na seji kot nadomestne članice in člane odbora s pooblastili sodelujejo: Matjaž Han, Jani Prednik, Aljaž Kovačič in Mateja Udovč.

Ker k dnevnemu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s samim sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - POBUDA ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA OCENO USTAVNOSTI TRETJEGA ODSTAVKA 18.A ČLENA ZAKONA O MATURI, OSMEGA ODSTAVKA 64. ČLENA IN 65. ČLENA ZAKONA O OSNOVNI ŠOLI, 10. ČLENA ZAKONA O INFORMACIJSKEM POOBLAŠČENCU IN ZAKONA O VARSTVU PRAVIC DO SOJENJA BREZ NEPOTREBNEGA ODLAŠANJA, ki jo bomo obravnavali na podlagi 2. odstavka 265. člena poslovnika Državnega zbora.

Na voljo imamo naslednje gradivo: Pobudo z dne 19. 3. 2018, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 2. novembra 2018 in mnenje Vlade z dne 15. maja 2018.

K tej točki dnevne reda so bili vabljeni: Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za pravosodje. Preden začnemo z obravnavo naj uvodoma pojasnim, da se obravnavana pobuda nanaša na štiri zakone, ki sodijo v pristojnost treh odborov. Odbor za pravosodje jo bo obravnaval zgolj z vidika svoje pristojnosti. Torej le v delu, ki se nanaša na zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. Želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe, Dr. Katja Triler Vrtovec?