Govor

Hvala. No, če gremo po vrsti. Glede na tisto, kar je bilo na začetku rečeno, da je bilo dano opravičilo predsednika Vlade in enega od ministrov brez tega, kar si je sedajle privoščil poslanec koalicije, nisem hotel problematizirati. Vendar to, da Vlada o tako pomembnem aktu ni seznanila Državnega zbora v vsem času njegovega nastajanja do uskladitve besedila, ko je besedilo že dokončno, bilo pa je pred par meseci, je nepopisen škandal. In to, da danes ni Vlade tukaj je dejstvo, da se ta škandal nadaljuje. Poslovnik, v nasprotju s tem, kar je govoril gospod Möderndorfer, seveda nič ne ločuje obveznosti vlade, da posreduje svoja mnenja, gradiva in vse ostalo, bodisi odboru, ki obravnava oziroma delovnemu telesu, ki nekaj obravnava kot zainteresirano ali pa kot matično delovno telo. Pristojnosti, dolžnosti, pravice so popolnoma iste. To se pravi, vse kar je bilo v tem delu rečeno, je velikanska neumnost.

Drugo, Hrvaške v uvodu, če ste pozorno poslušali, niti omenil nisem. Gospod Möderndorfer je polovico svojega časa namenil polemiziranju tega, kar naj bi jaz rekel o Hrvaški. Tam očitno prihaja do političnih pritiskov, najbrž tudi do vprašanja, kaj je pristojnost vlade, kaj je pristojnost predsednika in o teh polemikah nima smisla govoriti. In zato so seveda tudi stvari takšne, kot so.

Ampak, gospod Möderndorfer je pri tem vpil, da lažen. Gospe in gospodje, jaz o tem besede nisem rekel. Kdo torej laže?

Potem, nadaljeval je z obdobjem 2008 – 2010, ko pravi, da je veljala neka deklaracija, ki jo je nekoč potrjevala še, oziroma nek načrt, ki jo je potrjevala Janševa vlada oziroma je bil nastal v času Janševe vlade. No, zdaj pa naj mi pove gospod Möderndorfer, koliko ilegalnih migrantov, kako močan je bil ta tok, ki je prišel v obdobju v 2008 do 2010 iz Afrike?

Če je bil to problem, ne. Seveda so nastajali, skozi vso zgodovino različni akti, različni dogovori in so se tudi potrjevali. Ampak tukaj je bistvena razlika ravno v tej manipulaciji, na katero posebej opozarjam v zvezi s tem globalnim dogovorom. Vsi akti za nazaj, tam do leta 2015, so nastajali, to se jasno vidi tudi iz razprav ob teh aktih, pa iz spremnih besedil, pa iz vsega, če hočete, konteksta. So nastajali na osnovi govora o migracijah, kot smo jih razumeli v tistem obdobju, ko je šlo za emigriranje posameznikov.

Recimo, kaj jaz vem, tako kot sem prej povedal, nekdo je našel zakonskega partnerja, ga je pripeljal s seboj in je bilo to to. Ali pa, posamezni so uspeli pridobiti dovoljenja za prebivanje, so prišli, so delali v neki drugi državi. To so bile normalne migracije.

To kar se pa danes dogaja, je pa nekaj popolnoma neprimerljivega. Danes pa govorimo o masovnih migracijah. In to ne emigrirajo nobene družine, pa kaj podobnega, kot poslušamo vedno pravljice in še manj razni inženirji in jedrski tehniki in vesoljski inženirji in kirurgi, ampak emigrirajo ljudje, ki so usposobljeni in so sposobni za vojsko. Evropa uvaža tuje vojske na evropska tla. In to masovno. Gre za sto tisoče in milijone.

Tudi zdajle, ko se reče, da tok ni več tak, kot je bil leta 2015, 2016. Jih pride preko morja na sto tisoče v enem letu. Se pravi, ta tok se ni zaustavil, gospe in gospodje, ta to je še vedno tu, Evropa pa se ne brani.

S tem, kar se sprejema danes, bi ta tok postal še močnejši, le da bi postal praktično ves legalen. S tem ne rešiš ničesar, samo Evropo uničiš. O tem sem govoril.

In primer tega, kako se zgodi, če se ne misli pravočasno, je primer Rima. Ravno kolega Möderndorfer, ki je ves čas vpil, kako lažem, govoril je pa o stvareh, o katerih jaz niti besede nisem rekel, je načel vprašanje Rima. Ali veste, zakaj je Rim propadel, v končni fazi? Na eni strani je bila popolna dekadenca, pa ne bi zdajle kakšnih prehudih paralel vlekel, tudi s kakšno Prešernovo nagrado v Sloveniji, na drugi strani je bil pa priliv hord, če želite, migrantov, ki so jih velikodušno sprejemali, jim odpirali meje. Eno generacijo so živeli v miru, naslednjo generacijo so pa oni hoteli postati šefi in Rim se je sesedel sam vase, kot prazna vreča, ker je bil načet od znotraj. To je pa to, če se iz zgodovine ničesar ne naučiš. In mimogrede, je to krasen primer tega, do česar pripeljejo masovne migracije, če stvari ne razumeš.

To se pravi, praktično vse, kar je govoril gospod Möderndorfer, jaz niti omenil nisem v mojem nastopnem govoru in v isti sapi me je obtoževal, da lažem.

Se pravi, bi lepo prosil, gospod predsedujoči, da naslednjič, ko bo nekdo kaj takega počel, da ga ustavite. Drugo, kar pa je, od njega pa brezpogojno zahtevam, da se v celoti opraviči, za vse neumnosti in neresnice, ki jih je povedal, ker s tem, kar sem povedal, sploh ni veze imelo. Bi pa lepo prosil, če ima kdo drugačen pogled, če vidi drugačna dejstva, naj mi jih našteje, pa da malo soočimo stavke in dejstva, ki so v tem dokumentu. Potem se bo dalo dobiti realno sliko.

Verjemite mi, da to kar sem govoril, lahko z veseljem preberem tudi v angleščini. Ko ste recimo, osnovna manipulacija, o katerim govorim, če citiram: »Migration has been part of the human experience throughout history and we recognize, that it is a source of prosperity, inovation and sustainable development in our globalized world and that these positive impacts can be optimized by improving migration governments«.

Za tiste, ki ne znajo angleško: »Migracije so bile skozi vso zgodovino človeštva prisotne in mi jih priznavamo kot vir razvoja, inovacij in zmernega razvoja v našem globaliziranem svetu in ti pozitivni vplivi so lahko še pospešeni oziroma optimizirani z izboljšanjem vodenjem migracij«.

Gospe in gospodje, govorimo pa o množičnih migracijah, ki v preteklosti, vsej človeški zgodovini pomenijo vedno samo eno, vojne, siromaštvo, konec civilizacije, izginotje narodov, uničenje držav.

To se pravi, ko se govori o teh stvareh, je najprej treba nehat mešat pojme. Eno je tisto, normalne migracije, ki so bile pač tam nekje, do začetka tega desetletja, če želite in smo jih vsi tudi tako razumeli, tudi iz Afrike, če želite. So pač ljudje hodili, Slovenijales je imel dol svoje obrate, nekateri so spoznali tam dekleta, so pripeljali sem žene, otroke, nobenega problema. To so normalne migracije.

To kar se pa danes dogaja, gospe in gospodje, so pa masovne migracije, ki prinašajo samo revščino, vojne in uničenje vrednot, pa na koncu tudi civilizacije, kot celote, pa čisto nič drugega.

In zaradi tega je treba o stvareh odločati na začetku in zato je treba stvari odločit in osvetlit s pravim pogledom in seveda je treba se iz zgodovine kaj naučit, kajti, kaj pravi najstarejša modrost? Iz zgodovine se je treba kaj naučit, sicer se zgodovina prerada ponavlja in ravno na tej točki je zdaj Evropa.