Govor

Zgleda, da sem pomotoma izklopil. Še enkrat vas vse lepo pozdravljam, vse prisotne.

Pričenjam 4. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Obveščam vas, da se zaradi službenih obveznosti seje ne more udeležiti poslanec Robert Polnar, poslanska skupina DeSUS. Prejel sem tudi dve obvestili za enkrat glede nadomeščanja in sicer dr. Matej Tašner Vatovec bo na seji sodeloval namesto Boštjana Koražije, poslanska skupina Levica in dr. Milan Brglez bo na seji sodeloval namesto mag. Bojane Muršič, poslanska skupina Socialni demokrati.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Prva točka, predlog priporočila v zvezi z globalnim dogovorom o varnih, urejenih in zakonitih migracijah ter obveščanju javnosti in Državnega zbora Republike Slovenije o mednarodnih zavezah, ki se nanašajo na meddržavne nezakonite migracije, EPA 226-VIII. To točko bomo obravnavali kot zainteresirano delovno telo in druga točka – predlog stališča Republike Slovenije do sporočila komisije, sodoben proračun za unijo, ki varuje, opolnomoča in ščiti večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027, EPA 223-VIII, EU U 898. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje tako kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA PRIPOROČILA V ZVEZI Z GLOBALNIM DOGOVOROM O VARNIH, UREJENIH IN ZAKONITIH MIGRACIJAH TER OBVEŠČANJU JAVNOSTI IN DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE O MEDNARODNIH ZAVEZAH, KI SE NANAŠAJO NA MEDRŽAVNE NEZAKONITE MIGRACIJE, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO PREDLOŽILA SKUPINA POSLANK IN POSLANCEV, S PRVOPODPISANIM DANIJELOM KRIVCEM. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 6. novembra vložila prej omenjeno zahtevo za sklic seje Državnega zbora s predlogom priporočila 7. novembra, pa tudi zahtevo za splošno razpravo o predlogu priporočila. Kot sem že uvodoma omenil bo odbor to zahtevo obravnaval, oziroma to točko obravnaval kot zainteresirano delovno telo, v skladu s 1. odstavkom 41. člena Poslovnika Državnega zbora. K tej točki so bili vabljeni v imenu predlagatelja mag. Branko Grims, v imenu Vlade, predsednik vlade gospod Marjan Šarec, v imenu Ministrstva za notranje zadeve, minister za notranje zadeve mag. Boštjan Poklukar in z Ministrstva za zunanje zadeve, dr. Miro Cerar. Danes smo prejeli iz kabineta predsednika vlade dopis, s katerim je Marjan Šarec svojo odsotnost na tej seji opravičil zaradi službenih obveznosti. Prejeli smo tudi opravičilo ministra Boštjana Poklukarja zaradi službenih obveznosti.2. TRAK: (TB) – 14.05

(nadaljevanje) Do tega trenutka pa nimam obvestila glede udeležbe predstavnikov Ministrstva za notranje zadeve oziroma ministra za zunanje zadeve, dr. Mira Cerarja, vendar trenutno nihče, kot vidim, iz Ministrstva za zunanje zadeve ni prisoten.

V poslovniškem roku ni bilo vloženih predlogov za amandmaje, tako da, dajem besedo predstavniku predlagatelja, mag. Branku Grimsu.

Postopkovno še pred tem, poslanec Jani Möderndorfer.