Govor

Breda Božnik

Hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, lepo pozdravljeni.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo pojasnila v zvezi s pregledom in pa razlogi zaostankov na področju reševanja pritožb v zvezi z uveljavljanjem pravic iz javnih sredstev na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in pa Zakona o socialno varstvenih prejemkih. Namen predstavitve navedene problematike je v bistvu pospešitev postopkov reševanja pritožb zoper odločbe, izdane na področju pravic iz javnih sredstev, seveda s ciljem doseči redno in pa sprotno opravljanje tega dela na ministrstvu. Sprejetje omenjenih zakonov v letu 2010, ki urejata socialno varstvene pravice in pa uveljavljanje socialnih transferjev, je imelo za posledico spremembo odločanja na centrih za socialno delo glede pravic do otroškega dodatka, denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, državnih štipendij, subvencije malice in subvencije najemnine, seveda pa še nekaj drugih socialnih transferjev. Poleg tega so centri za socialno delo pričeli odločati tudi o socialnih transferjih, kot je subvencija najemnine in pa znižano plačilo vrtca, o katerih so pred sprejetjem zakona ZUPJS in ZSVarPre odločali drugi pristojni organi oziroma posamezne občine. Dodatne težave v postopkih odločanja na centrih za socialno delo, ki jih povzročajo dodatno delo le teh, so nastale zaradi sprejemanja interventnih zakonov, sprejetih zaradi slabšanja ekonomskega stanja v državi, ki so imeli za posledico zmanjšanje višine priznanih pravic. Ker socialna zakonodaja rešuje socialne stiske, se je posledično povečal pritisk državljanov in drugih prebivalcev Republike Slovenije pri uveljavljanju socialnih pravic na centrih za socialno delo. Po podatkih, pridobljenih iz informacijskega sistema centrov za socialno delo, torej ISCSD2, je povprečno število vseh izdanih odločb vseh centrov za socialno delo v letih od 2012 do 2017 na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev milijon 209 tisoč 950 na leto. Glede na ogromno število izdanih odločb na centrih Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot drugostopenjski organ, pristojen za reševanje pritožb, prejme posledično ogromno število pritožb, ki jih je bilo na dan 1. 11. 2018 Direktoratu za socialne zadeve na ministrstvu v reševanju 4 tisoč 17. Med njimi so večino predstavljali zaostanki, katerih se na ministrstvu ni uspelo v roku, kot ga določa Zakon o splošnem upravnem postopku, žal.

Na ministrstvu torej ugotavljamo, da je ključni problem v zaostankih nerešenih pritožb zoper odločbe o pravicah iz javnih sredstev zmanjšanje številka zaposlenih javnih uslužbencev v Sektorju za pravice iz javnih sredstev, ki je vsebinsko dejansko pristojen za te pravice in ta zadeva se je v bistvu zmanjševala vse od uveljavitve ZUJPS leta 2011 oziroma tudi to jej razlog, da se daljše odsotnosti javnih uslužbencev niso nadomeščale. Ni opravičilo, je pa razlog.

Problematika zaostankov reševanja pritožb je tako primarno povezana s kadrovsko problematiko na katere je ministrstvo opozarjalo že od leta 2013 oziroma že prej in jo slišalo reševati preko projektov odprave izostankov oziroma zaostankov pri reševanju pritožb na ministrstvu, ki ste jih omenjala v okviru povečanega obsega dela javnih uslužbencev, s čimer se je doseglo, da se zaostanki pri reševanju pritožb občutno ne povečujejo.

Jaz bi želela na tem mestu tudi povedati, da smo s sestavo novega kabineta na ministrstvu takoj šli v reševanje tudi te problematike in v prejšnjem tednu smo že dobili soglasje Vlade za nadaljevanje s tem projektom, tako da bo ta projekt potekal še nadaljnje v obdobju enega leta.

Poudariti je torej treba, da je bil ukrep povečanega obsega dela ocenjen kot uspešen in kot ustrezen tudi za nadaljnjo odpravo zaostankov, zato smo, kot sem že omenila, ta predlog želeli podaljšati, naredili vse za to in dejansko v prejšnjem tednu dosegli njegovo podaljšanje ministrstvo si prizadeva, da bi rešili čim večje število pritožb. Absolutno. Kar je pa ob neprestanem prilivu novih pritožb glede zmanjšanja števila uslužbencev, ki te pritožbe rešujejo in drugih tekočih delovnih nalog, ki jih je »nebroj« in ki jih je treba dejansko nemudoma reševati na socialnem področju izredno, izredno zahtevno delo.

Nujno je. se strinjamo, tega se zavedamo, da se zaostanki morajo odpraviti.

Prav je, da se zaostanki popolnoma odpravijo, k čemur bi bistveno prispevala večja kadrovska okrepitev sektorja za pravice iz javnih sredstev, saj bi se tako lahko redno in pa sprotno izvajalo tudi tekoče delo ministrstva.

Ukrepi h katerim bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pristopilo oziroma smo k njim že pristopili so sledeči:

Še nadaljnje reševanje pritožb v okviru projekta odprave zaostankov za katerega je Vlade Republike Slovenije že potrdila v tem mesecu in bo trajal naslednje leto in pa drugič; prerazporejanje in pa sodelovanje drugih sodelavcev znotraj ministrstva, k čemur smo na ministrstvu že pristopili in se že dogovarjamo in usmerjamo ustrezno reševanje zadeve oziroma že korigiramo ustrezne rešitve.

Zaenkrat toliko, hvala.