Govor

Matjaž Nemec

Spoštovane kolegice, dragi kolegi.

Začenjam 4. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: namesto magistra. To so najprej opravičila. Naj vam omenim, da se opravičuje mag. Matej Tonin ter gospod Ferenc Horváth.

Naj vam omenim, da je tu z nami, namesto gospe Monike Gregorčič gospod Jani Möderndorfer, namesto mag. Andreja Širclja je z nami gospod Žan Mahnič in namesto dr. Mateja Tašner Vatovca je z nami gospa Violeta Tomić, ter še zadnjo, namesto gospe Lidije Divjak Mirnik, je z nami gospod Jože Lenart.

Vse navzoče lepo pozdravljam. Naj omenim, da je danes z nami tukaj tudi predstavnik urada predsednika Republike in sicer svetovalec, dr. Ernest Petrič, ki ga tudi vljudno pozdravljam.

Prehajam na, seveda, da ne pozabim, med nami so danes tukaj tudi minister za zunanje zadeve, dr. Miro Cerar ter mag. Sandi Čurin, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Torej, prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRIPOROČILA V ZVEZI Z GLOBALNIM DOGOVOROM O VARNIH, UREJENIH IN ZAKONITIH MIGRACIJAH TER OBVEŠČANJU JAVNOSTI IN DRŽAVNEGA ZBORA RS O MEDNARODNIH ZAVEZAH, KI SE NANAŠAJO NA MEDDRŽAVNE NEZAKONITE MIGRACIJE.

K tej točki ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora: zahtevo 35 poslank in poslancev s prvo podpisanim Danijelom Krivcem za sklic izredne seje Državnega zbora, ki vključuje tudi predlog priporočila z dne 6. novembra 2018. Zahtevo 24 poslank in poslancev s prvo podpisanim Danijelom Krivcem za splošno razpravo o predlogu priporočila z dne 7. november 2018, mnenje zakonodajne-pravne službe z dne 13. november 2018 in mnenje vlade z dne 15. november 2018.

K točki so bili povabljeni predstavnik predlagatelja, mag. Branko Grims, predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki se je opravičil, dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve, magister. Sandi Čurin ter zakonodajna-pravna služba.

Pričenjam z obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 126. člena v povezavi s 171. členom Poslovnika Državnega zbora, o njem skupaj opravili razpravo in glasovanje.

Preden dam besedo, naj vam omenim, da imam še eno pooblastilo in sicer, namesto dr. Anžeta Logarja, je z nami gospa Anja Bah Žibert.

Želi predstavnik predlagatelja predloga priporočila podati dopolnilno obrazložitev?

Mag. Branko Grims, izvolite, beseda je vaša.