Govor

Violeta Tomić

Pozdravljeni vsi skupaj na 3. nujni seji Odbora za kulturo in zdaj v imenu predlagatelja je Luka Mesec, ki pa bo moral oditi 15.45 in bo njegovo nalogo prevzel Primož Siter.

Vse članice in člane odbora in vse vabljene prav lepo pozdravljam in pričenjam 3. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora, to pa so: Felice Žiža, Ljudmila Novak in Bojan Podkrajšek. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili pa sodelujejo: poslanka Lidija Ivanuša nadomešča poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega, potem mag. Andrej Rajh nadomešča Andreja Šušmelja in poslanec Matjaž Nemec, njega pa nadomešča gospod Soniboj Knežak. 1. točka in glavna in edina točka je finančna podhranjenost in ogroženost slovenskega filma, filmske produkcije ter odhajanje filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev v tujino. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem. V petek smo vas tudi vabili na film Ne bom več luzerka, kjer bi kot iztočnico lahko spregovorili o pereči problematiki odhajanja naših mladih filmskih ustvarjalcev v tujino in danes bo predlagatelj spregovoril tudi na to temo.

Zdaj pa smo pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA POSLANSKE SKUPINE LEVICA ZA SKLIC NUJNE SEJE ODBORA Z DNE 9. NOVEMBER 2018. Ta je objavljena na spletni strani državnega zbora s sklicem. Še mikrofon mi je začel delati, to je zelo dobro. Upam, da je prvi del tudi posnet zaradi magnetograma. K tej točki dnevnega reda sem vabila – kot je že razvidno iz sklica, predlagatelja zahteve, se pravi poslanca Luko Meseca, potem ministra Dejana Prešička, ministra za kulturo, predstavnike Ministrstva za kulturo, potem gospo Alenko Suhadolnik, generalno direktorico za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, Evo Štravs Podlogar, državno sekretarko na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, potem Marka Naberšnika, predstojnika oddelka za film in televizijo na Akademiji za gledališče, radio, film, televizijo Univerze v Ljubljani, Natašo Bučar, Slovenski filmski center, Nacionalni svet za kulturo, Zvezo društev filmskih ustvarjalcev, režiserja Metoda Pevca, režiserko Špelo Čadež, režiserko Uršo Menart, režiserko Sonjo Prosenc, producenta in režiserja Roka Bička ter igralko Katarino Čas, ki se mi je opravičila, ker je na snemanju v tujini in igralca Sebastijana Cavazzo. Vse vas prav lepo pozdravljam tukaj na seji odbora in zdaj predajam besedo predlagatelju zahteve za sklic nujne seje, Luki Mescu. Prosim.