Govor

Igor Meh, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Lep pozdrav vsem prisotnim!

Danes sem bil poslan na ta spoštovani odbor zato, ker v enem delu moje podjetje sodeluje v tujini in smo deležni teh A1 obrazcev. Pa ne bom ponavljal, kar je že kolega Antauer povedal, podpiramo, da bi ta nov zakon bil sprejet. Bom pa poskušal jaz to ponazoriti, kako se to dogaja v praksi.

Ta A1 obrazec, vse lepo in prav, ki ste ga pač nam uvedli, mi razumemo, da je treba podatke vpisati, ne razumemo pa, da, recimo, jaz sem od firme oddaljen 50 kilometrov čez mejo, imam dve uri časa, da pridem v to tovarno, ker imam servisiranje. Če nisem v dveh urah tam, potem izgubim delo. Potem si lahko predstavljate, kako je ta A1 obrazec težko uveljavljati. Imaš več ljudi in to moraš stalno spremljati. Ampak to ni toliko problem, problem je tu, da jaz s tem obrazcem ne morem delati v Avstriji, z istimi pogoji pa lahko delam v Novem mestu, tam pa ni problema, tam pa nimam nobenih pogodb pa nimam nič, kar se mi zdi nerazumljivo. Ko je bila recesija, sem šel čez mejo, smo si tam našli delo, zdaj smo dobili kup predpisov, ki jih spoštujemo in jih tudi bomo, ampak morate pa tudi vi nam malo prisluhniti, da je zadeva zelo moteča. Ko oddam A1 obrazec, če je karkoli narobe, kot je gospod povedal, mene nobeden ne pokliče, da je karkoli narobe. Jaz po petih dneh ne dobim obrazca, ne vem, kdo me je obravnaval, ne vem, kam je ta moja vloga romala, nobenega podatka povratnega ni. Ko ponovno oddam vlogo, mi povejo, da pač nekaj ni bilo v redu. Ampak to delo je šlo, tega dela jaz več nimam. Jaz delam na dveh straneh, delam v tovarni in delamo tudi za stranke, tam je pa še večji problem, ker moraš vsak dan spreminjati. V Avstriji ne moreš imeti A1 obrazca celo leto, ker ne smeš delati več kot 50 %, Avstrijci imajo svoje predloge.

Nadalje, pogodba o zaposlitvi. Tam so moji osebni podatki, to ni za javnost, marsikateri podatek, in jaz tu ne rabim niti ne želim, da to vsi berejo, te moje zadeve. Ker morate vedeti, pogodba je lahko tudi osebna. Zato bi mi predlagali, da se ta pogodba - in se da izjava, kot je bilo prej povedano.

Imamo tudi še en predlog, ki bi bil za serviserje zelo - da bi se uvedel potni nalog do osem dni, ki bi nam omogočil lažje prestopanje čez mejo.

Jaz mislim, da bi bilo dobro, da nam prisluhnete, da se to naredi, pri vsej tej računalniški tehnologiji, ki danes obstaja, da ko oddam vlogo, da dobim takoj povratno informacijo, ali lahko grem čez mejo ali ne. Ker tistih pet dni, verjemite mi, delovnih pet dni, je potem, če je to četrtek, dobiš delo, potem čakaš, ne vem, do drugega tedna, konec tedna, in nihče te ne čaka. Denar prinašamo v Slovenijo, denar zapravljamo v Sloveniji in je tudi prav, da nam omogočite, da to lažje delamo in tudi posredujemo. Ne vem, zdi se mi nepotrebno toliko birokracije, ker če vam povem, da mene stane za enega delavca v Avstriji na leto nekje 900 evrov samo papirne tehnologije, plus tega, da moram vse delati. In da se mi trenutno nič bolj ne bo obrestovalo, če bom odprl v Avstriji firmo, kar pa mislim, da za Slovenijo ni interes, da bom jaz tam odpiral firmo. Ampak glede na to, bo pri vsej tej birokraciji tudi tu treba nekaj ukreniti. In če ne boste vi nič mogli nam prisluhniti, potem se bodo moji obrtniki tudi odločali drugače. In tega si pač ne želimo, ker smo Slovenci in želimo tu ostati, tako finančno kot da tu stanujemo.

Zaenkrat toliko, potem pa, če bo kakšno vprašanje, se bom pa še vključil v razpravo. Hvala lepa.