Govor

Sonja Bien Karlovšek

Hvala za besedo.

V Zakonodajno-pravni službi smo pripravili mnenje z vidika naših pristojnosti k 1. členu, in sicer se prva sprememba nanaša na postopek izdaje potrdila A1, torej na potrdilo po pravu Evropske unije, da je oseba vključena v socialna zavarovanja. Predlaga se, da bi se namesto kopije pogodbe o zaposlitvi ter pogodbe o izvajanju storitve oziroma akta o napotitvi predložile ustrezne izjave. Zato smo opozorili, da je ta predložitev vseh teh dokumentov povezana z izpolnjevanjem pogoja iz pete alineje prvega odstavka 4. člena zakona, po katerem se mora storitev izvajati na enega izmed dovoljenih načinov. Ta pogoj se šteje za izpolnjenega, če se storitev izvaja za lasten račun in pod lastnim vodstvom, na podlagi sklenjene pogodbe, na podlagi akta o napotitvi oziroma v okviru opravljanja dejavnosti zagotavljanja dela delavcu uporabniku. Ta pogoj mora biti res izpolnjen šele v času izvajanja čezmejne storitve in se preverja v nadzoru s strani tujih nadzornih organov. Kljub temu smo izpostavili, da ni jasno, kako bo ta nadzor potekal, če delodajalec oziroma samozaposlena oseba o izpolnjevanju omenjenega pogoja ne bosta predložila ustreznega dokumenta, ampak zgolj izjavo, da s tem dokumentom razpolagata.

V zvezi s predlagano dopolnitvijo petega odstavka 9. člena, po kateri bi vlagatelj lahko potrdilo A1 pridobil nemudoma, preko državnega portala, smo ugotovili, da bi predlagana dopolnitev povzročila z razlago nerazrešljivo nejasnost oziroma neskladje znotraj zakona, saj iz prvega stavka petega odstavka, ki se ne spreminja, izhaja, da je rok za izdajo potrdila v istem primeru, torej če so pogoji za izdajo potrdila A1 izpolnjeni, pet delovnih dni od prejema popolne vloge.

V zvezi s krajšanjem roka, potrebnega za izdajo potrdila A1, smo dodatno opozorili tudi na pogoj, ki mora biti izpolnjen, in sicer, da delodajalec ne krši pomembnejših določb delovnopravne zakonodaje, ki se nanašajo na pravice delavcev, ta pogoj se preverja z vpogledom v prekrškovno evidenco, za kar je treba predvideti ustrezen čas in s tem zagotoviti ureditev, ki jo bo mogoče izvajati.

Hvala.