Govor

Dobran Božič

Hvala lepa, gospod predsednik.

Sama težka vprašanja, nobenega lahkega. Tako da, mi se strinjamo, torej, proračun je takšen kot je, morate vedeti, da ta proračun, ki prihaja, bo zelo težaven za Evropsko unijo, sedemindvajseterico, torej, ena država bo izstopila in mi delamo proračun, ki je primerljivo enako velik, za državo članico, ki je bila neto plačnica, ki je bo manj. Torej, je že napor, ki bo narejen, bo zelo velik.

Ko se pogovarjamo o proračunu, je vedno treba reči, ali več v Afriko ali več v Erasmus ali več v kohezijo ali več razvoj, v peto generacijo, novo generacijo, pa potem je treba vedno nekje zbalansirati. To je isto, kot naš proračun, pa vsi vemo kako, vsi smo bili v teh dvajsetih letih nekako, tako in drugače, v sestavljanju proračuna. Menim, da tisto, kar se bo dalo Afriki v proračunu in povečanje za 13 % je veliko povečanje, v tem primeru, torej, veliko povečanje in jasno sporočilo Evrope Afriki, da ji želimo pomagat, da želimo, da se ustvarijo nova delovna mesta in predvsem izboljšajo pogoji dela v Afriki.

In jaz verjamem, da izseljevanja, kot je bilo omenjeno, Evropska unija niti ni, vsekakor so razprave, ampak verjamem, da razvojnega sodelovanja z nekim pogojevanjem, neki drugim pogojevanjem ne bo, vem pa, kakorkoli, da OECD, se mi zdi, da pripravlja pravila, pravila igre je v OECD in so tam krepke diskusije in se dogovarjajo kako se to razvojno sodelovanje in razvojna pomoč izvaja.

Glede migracij je torej, lahko se vsi strinjamo, da če se ustvarijo delovna mesta, boljši pogoji dela, lepše okolje v Afriki, bo verjetno v migraciji, torej, predvsem ekonomski migraciji veliko manj s strani Afrike in to mora biti naše izhodišče. Torej, izhodišče vseh nas mora biti, da se s tem lahko krepko zmanjša migracijska pot in da ljudje najdejo dovolj dobro okolje za svoj razvoj in, svoj, lastnih družin, v okolju, kjer so se rodili in kjer so. Torej, to vsekakor.

Ali je štirideset milijard dovolj? Menim, da je to optimalni obseg, ki ga lahko imamo in verjetno je tako, kot sem rekel, torej, ko se začnemo pogajat, na eni strani kohezija, ki želimo imeti več, na eni strani Erasmus, ki želimo vsi, vsi se strinjamo, da so mladi naša perspektiva in naš razvoj, potem pa rečejo, pa dajmo v Erasmus pa malo manj kohezijo ali pa malo manj v razvojni sklad in potem je pač optimalna količina, ko je.

Jaz lahko, lahko je bilo govora, ampak mislim, da Evropska unija nima veliko težav, da bi samo izkoriščali naravne vire v Afriki in ne, mislim, da je predvsem(?) jasno, da si želimo ustvarjati nova delovna mesta. Agenda 2020 – 2030 je, in tudi smernice Evropske komisije s področja zaposlovanja in dostojnega dela in Slovenija meni, da mora ustvarjanje novih delovnih mest potekati skladno z ustaljenimi mednarodnimi praksami za promocijo dostojnega dela in produktivnega zaposlovanja.

Torej, to menimo, da bo s tem, da bomo povečali življenjski standard in da bomo predvsem vključevali tudi ženske v ta proces in da bomo s tem pomagali pri reševanju temeljnih vzrokov ekonomskih migracij. Za Evropo vidimo to, ko se bodo ženske pravilno vklopile v okolje, ko bo dostojanstveno delo, bodo tudi potem življenjske okoliščine tiste, ki bodo zmanjševale migracije iz Afrike proti Evropi.

Zdaj, ali sem vse to povedal ali nisem, še moram kaj dodati? Mogoče gospod predsednik?