Govor

Darij Krajčič

Hvala lepa.

Moje razmišljanje gre v podobno smer. Na vsak način se mi zdi dobro, da se ta zadeva povečuje, in da se tudi poenostavlja na način, da se združujejo vsi ti inštrumenti. Pa me zanima, spoštovani državni sekretar, priča smo pri oblikovanju nove finančne perspektive, da se na več ravneh združujejo instrumenti, programi in podobno, včasih tudi kakšne neumnosti, da gre, ne vem, statistika k ničemer nikamor ne sodi, po našem mnenju, o tem smo že govorili. Pa me zanima ali ocenjujete, da bodo ta združevanja dejansko poenostavila zadeve ali bodo še potem zakomplicirala. Tudi mi smo si predstavljali, da bo ta finančna perspektiva, ki jo zdaj živimo, preprostejša od prejšnje, da je bilo nekaj ukrepov na to temo, živimo jo pa bolj komplicirano, zlasti na področju kohezije kjer veste koliko imamo težav, pa bi vas prosil, da v tej smeri tudi nekaj komentarjev.

Druga reč je glede migracij. Dejansko imamo v Državnem zboru o tem razprave, ki so včasih tudi, vsaj po mojem mnenju neprimerne, a vendarle zdi se mi pomembno, da v tej problematiki Evropska unija deluje globinsko, ne na mejah toliko, ampak globinsko, da do meje problem niti ne pride oziroma, da pride manjši kot če globinsko ne bi delovali. Pa me v tem delu zanima, ali ocenjujete, da je teh 40 milijard, 44 milijard investicij do leta 2020 za Afriko dovolj v primerjavi z drugimi velikimi silami, ki na tem istem prostoru tudi delujejo, recimo Kitajska. In v tem delu me zanima ali ima Evropska unija podoben, misli delati na podoben način kot Kitajska. To pomeni v smislu bolj kot ne izkoriščanja resursov kot pa prinašanje nekih takih komponent, ki bi ta prostor recimo delale ljudem bolj vzdržne za življenje.

Še morda se je kdo premislil, kakšen poslanec želi razpravljati? Izvolite, gospod Boris Doblekar. Imate besedo. Izvolite.