Govor

Dobran Božič

Spoštovani gospod predsednik, najlepša hvala. Spoštovane gospe poslanke, gospodje poslanci. Pozdravljeni!

Dovolite mi, da vam na kratko predstavim predviden potek zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v sestavi ministrov za mednarodno razvojno sodelovanje, ki se ga bo v ponedeljek udeležila državna sekretarka Simona Leskovar. Gre v bistvu za dve plenarni razpravi. Ena plenarna razprava se dotika nove zavezništvo Afrike in Evropske unije za trajnostne naložbe in delovna mesta. In druga pa je finančni okvir instrument za mednarodno sodelovanje v prihodnje. Razprava bo tudi na delovnem kosilu. Poleg tega je pa treba poudariti, da so štirje sklepi sveta, ki so že popolnoma usklajeni.

Treba je poudariti, da poglavitna tema bo sigurno financiranje v okviru večletnega finančnega načrta po letu 2020, torej 2020, 2021, 2027, ki je pomemben vidik nasploh delovanja Evropske unije. Treba je poudariti, da je v tem programu, da se pričakuje povečanje. Torej, govorimo o 29,2 milijardi evrov za šestletno obdobje, kar pomeni 13 % realno povečanje sredstev glede na aktualen obseg zunanjih finančnih / nerazumljivo/, ki jih razvojni sklad združuje. Slovenija se pridružuje in podpira združevanje zunanjih finančnih inštrumentov ter predvsem poenostavitev arhitekture opravljanja in izvajanja, hkrati pa poudarjamo, da je potrebno zagotoviti ustrezno vlogo odločanja, usmerjanja in nadzora s strani držav članic EU.

Slovenija je pa sicer zadržana glede proračunske usmeritve evropskega razvojnega sklada, torej ohranitev tega inštrumenta izven proračuna EU, ker menimo, da to ne bo omogočilo večjo fleksibilnost pri rabi sredstev tega sklada, kot tudi vplačilih zanj. Torej, se zavzemamo, da je izven proračuna EU. To je tudi za nas posebej pomembno za naš proračun in to pomeni za naše prispevke v ta proračun.

Podlaga za drugi del je pa, in to je po mojem pomembno, podlaga o novem, torej podlaga o novem zavezništvu med Afriko in Evropsko unijo za trajnostne naložbe in delovna mesta. Torej, v veliki meri želimo ravno tisto, kar večkrat Evropa govori, odpravljati vzroke migracij in vzroke slabega stanja v Afriki oziroma izboljšanje gospodarstva in to je mislim da pomembno za celovitejši pristop h gospodarskemu sodelovanju med Afriko in EU.

Na delovnem kosilu, je treba poudariti, se ga bo udeležila visoka gostja Jezidinja gospa Murad in kongovski zdravnik Mukwegea, ki sta letošnja dobitnika Nobelove nagrade za mir za njun boj proti nasilju nad ženskami v vojni oboroženih spopadih. Razprava se bo osredotočala na spolno nasilje nad ženskami v konfliktih ter na problematiko spolnega izkoriščanja, ki ga izvajajo humanitarni delavci in pripadniki mirovnih operacij. Pravice žensk vsekakor spadajo med prioritete Slovenije na področju zunanje politike, razvojnega sodelovanja in človekovih pravic. V skladu s tem se Slovenija zavzema za izkoreninjenje vseh oblik diskriminacij in nasilja nad ženskami in deklicami, vključno s spolnim nasiljem povezanih s konflikti. Toliko z moje strani. Hvala za pozornost.