Govor

Darij Krajčič

Hvala lepa.

Spoštovani kolegice in kolegi, začenjam 19. redno sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da je danes zadržan dr. Franc Trček in da gospod Jani Ivanuša nadomešča gospoda Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

Obveščam vas, da so na sejo vabljeni Samo Jereb, član Evropskega računskega sodišča, Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, Kabinet predsednika vlade, ki se je opravičil, Ministrstvo za finance, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Državni svet in računsko sodišče Republike Slovenije. Sam vse navzoče lepo pozdravljam. Prosim, da se v prijavi za razpravo predstavite zaradi zvočnega zapisa seje in njegove prepisa.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku, včeraj do 12. ure nisva s sopredsedujočim prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – SEZNANITEV Z LETNIMA POROČILOMA EVROPSKEGA RAČUNSKEGA SODIŠČA ZA PRORAČUNSKO LETO 2017. Gradivo za razpravo, ki je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje, je(?) naslednje: Letni poročili ERS za proračunsko leto 2017, gradivo Na kratko o reviziji EU, izpis Power point predstavitve, ki jo bo danes podal gospod Samo Jereb, mnenje Državnega sveta z dne 17. november letos. V skladu s členom 7. protokola o vlogi nacionalnih parlamentov v Evropski uniji, priloženega k pogodbi o Evropski uniji, pogodbi o delovanju Evropske unije in pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti za atomsko energijo, Računsko sodišče pošlje svoje letno poročilo v vednost nacionalnim parlamentom sočasno kot Evropskemu parlamentu in svetu. Tudi na ta način naj bi bili nacionalni parlamenti bolj udeleženi pri dejavnostih in nadzoru Evropske unije.

Za uvodno predstavitev letnega poročila dajem besedo Samu Jerebu, članu Evropskega računskega sodišča. Prosim, da se pri tem osredotočite na temeljna sporočila letnega poročila ter na položaj Slovenije, zlasti na njene morebitne probleme glede proračunskih sredstev EU. Izvolite, imate besedo.