Govor

Ljudmila Novak

Spoštovani gospod minister z veliko ekipo, spoštovani predstavniki različnih ministrstev, članice in člani komisije ter vsi ostali vabljeni in prisotni. Prav lepo pozdravljeni.

Pričenjamo 2. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije. Kje pa so? Tukaj kot… Seje se ne more udeležiti poslanec Primož Siter… / oglašanje iz dvorane/ Aha, ja. Torej poslanec Primož Siter nadomešča poslanko Violeto Tomić.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni Peter Jožef Česnik, minister za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, predstavniki Vlade oziroma ministrstev, nekateri so se opravičili, in sicer predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za pravosodje ter Ministrstva za infrastrukturo, opravičil se je tudi gospod Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij. Prisotni vabljeni so še Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturo-gospodarske zveze, dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, dr. Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, mag. Susanne Weitlaner, predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša, ki se je opravičila, dr. Barbara Riman, predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, ki se je prav tako opravičil, Martin Ropoš, predsednik Državne slovenske samouprave, Aleš Waltritsch, predsednik Družbe za založniške pobude, Franka Žgavec, predsednica Zadruge Goriška Mohorjeva, Miha Obit, predsednik Zadruge Novi Matajur, ki se je opravičil, Franz Kelih, vodja Mohorjeve založbe, Giuseppe Qualizza, predsednik Zadruge Most, predstavniki Javne agencije za knjigo, tednika Nedelja iz Celovca, založbe Wieser iz Celovca, založbe Drava iz Celovca ter predstavniki glasila Novi odmev iz Zagreba. Predstavniki Ministrstva za pravosodje pa so prisotni, se opravičujem. Še enkrat vse navzoče prav lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšni dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

In sedaj prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE PREGLED AKTIVNOSTI VLADE GLEDE SPREJETIH PRIPOROČIL 17. VSESLOVENSKEGA SREČANJA, KI JE BILO 6. JULIJA 2017 V DRŽAVNEM ZBORU REPUBLIKE SLOVENIJE.

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu vsako leto v Državnem zboru organizira vseslovensko srečanje. Udeleženci po končani razpravi oblikujejo priporočila Vladi za izboljšanje položaja Slovencev, živečih zunaj meja, ter Vlado pozovejo k doslednemu uresničevanju sprejetih priporočil ter k seznanitvi z njihovo implementacijo do naslednjega vsakoletnega srečanja. Zaradi predčasnih parlamentarnih volitev junija 2018 srečanje v preteklem letu ni bilo mogoče izvesti. Priporočila zadnjega 17. vseslovenskega srečanja, ki je potekalo 6. julija 2017, so bila Vladi posredovana 10. julija 2017. Ker odziva Vlade ni bilo, je Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu s ponovnim dopisom 16. oktobra 2018 ministrstva ponovno pozvala, da v skladu s 5. priporočilom 17. vseslovenskega srečanja posredujejo program usmerjenega sodelovanja s Slovenci zunaj meja Republike Slovenije in pregled realizacije preostalih sklepov. V okviru 1. točke dnevnega reda bomo tako pregledali aktivnosti Vlade glede sprejetih priporočil 17. vseslovenskega srečanja. Gradivo k tej točki, ponovni dopis ministrstvom ter njihovi prispevki, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

K besedi pa najprej vabim ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Petra Jožefa Česnika.