Govor

Spoštovani! Začenjam 5. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pozdravljam vse vabljene, še posebej ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec in njenega državnega sekretarja dr. Podgorška ter ostale vabljene z Ministrstva za kmetijstvo!

Obveščam vas, da so se za današnjo sejo opravičile naslednje članice in člani odbora: trenutno imamo opravičilo kolegice Violete Tomić.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje 23. 11. 2018 ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Pobuda družbe Mercator, d.d., Ljubljana, za oceno ustavnosti 61.f člena, prvega in drugega odstavka 61.g člena, prvega odstavka 61.h člena in 177.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/8, 57/12, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18) ter četrtega odstavka 14. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 22/18), s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanja določb tega zakona.

Ker do začetka seje odbora nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Spoštovani, preden nadaljujem, imam pred sabo še eno pooblastilo, in sicer kolega Gregorja Židana na seji nadomešča kolegica Mojca Žnidarič, ki jo prav lepo pozdravljam.

Prehajamo na edino, 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, ki jo bomo obravnavali na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

Uvodno pojasnilo. Pobudo za oceno ustavnosti je Državnemu zboru kot nasprotnemu udeležencu v postopku dne 22. novembra 2018 poslalo Ustavno sodišče in za odgovor o predlogu za začasno zadržanje izpodbijanih določb določilo rok do 28. 11. 2018. Torej rok, ki je pred nami, je zelo kratek in zaradi tega sem tudi sklical današnjo zgodnjo sejo.

Odbor kot matično delovno telo v skladu z drugim odstavkom 265. člena Poslovnika Državnega zbora zahteva obravnavo, potem ko je prejel mnenje Zakonodajno-pravne službe in Vlade Republike Slovenije. S pridobitvijo obeh mnenj so bili torej izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zadeve na tej seji odbora.

Prejeli ste naslednje gradivo: pobudo z dne 23. 11. 2018, naknadno ste 25. 11. 2018 prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Vlade Republike Slovenije.

K obravnavi te točke so vabljeni: predstavnice in predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

Najprej dajem besedo predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Saši Bricelj. Izvolite, imate besedo.

/ oglašanje v ozadju/ Aha, dobil sem še eno pooblastilo, in sicer dr. Darija Krajčiča na seji nadomešča gospod Jože Lenart, ki ga prav tako lepo pozdravljam.

Gospa Saša Bricelj, izvolite.