Govor

mag. Marko Pogačnik

Ja, spoštovani predsednik, hvala za dano besedo.

Spoštovani vabljeni, Odbor za finance je na drugi nujni seji dne 8. 11., kot matično delovno telo obravnaval predlog stališča Republike Slovenije do sporočila Komisije: Sodoben proračun za unijo, ki varuje, opolnomoča in ščiti večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027.

Po uvodni predstavitvi predlagatelja predlaga stališče oziroma njihovih predstavnikov je v razpravi članic in članov odbora bilo izraženo mnenje, da ima Slovenija premalo ambiciozne cilje po posameznih politikah, zlasti na področju kmetijstva in razvoja podeželja ter vlaganje v raziskave in razvoj. Poleg tega pa je težava tudi v primerjavah podatkov, ki se spremljajo po drugačnih cenah na nivoju Evropske unije in na nacionalnem nivoju, kar je treba upoštevati pri ocenah upada sredstev po posameznih področjih.

Odbor za finance je v skladu z drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora sprejel naslednje mnenje: Odbor za finance podpira predlog stališče Republike Slovenije do sporočila Komisije Sodoben proračun za unijo, ki varuje, opolnomoča in ščiti večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.