Govor

Melita Šinkovec

Hvala lepa, predsedujoči.

Slovenija oziroma tudi na mini - ta večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027 se dotika tudi področja notranjih zadev in Ministrstvo za notranje zadeve v bistvu pozdravlja predloge Komisije za znatno povečanje sredstev za nadzor nad zunanjo mejo Evropske unije, učinkovitejše naslavljanje migracij in varnostnih izzivov. Menimo, da bi na ta način ustrezno naslovimo ključne izzive, s katerimi se Evropska unija v zadnjih letih sooča. Te ključne izzive je Evropska unija tudi že opredelila v svojih prioritetah in strateških dokumentih na področju notranjih zadev, kot je Evropska agenda o migracijah, Evropska agenda o notranji varnosti ter Evropska strategija notranje varnosti.

V okviru tega finančnega okvira so bile na področju notranjih zadev predstavljene tri uredbe in sicer: Uredba o ustanovitvi sklada za azil migracije, Uredba o ustanovitvi sklada za notranjo varnost ter Uredba o financiranju instrumenta za upravljanje meja in vizume v okviru Sklada za integrirano upravljanje meja.

V okviru teh skladov Slovenija pozdravlja bolj prožen mehanizem financiranja, po katerem je 60 procentov finančnih sredstev v naprej predvidenih z nacionalne programe držav članic in 40 procentov za nujne ukrepe in tiste ukrepe skupnosti, ki bi bile zaradi nekih spremenjenih varnostnih in migracijskih situacij - bilo potrebno ukrepanje.

S tem je Evropska komisija tudi naslovila oziroma upoštevala izkušnje iz leta 2015 in 2016, ko se je soočala z veliko migracijsko krizo in terorističnimi napadi.

Hvala lepa.