Govor

Darij Krajčič

Spoštovani kolegice in kolegi!

Začenjam jubilejno 20. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Nekateri odbori v celem mandatu ne pridejo do številke 20, tako da gre za odbor, ki je najpridnejši v Državnem zboru in tudi razprave ne odboru so dobre, poglobljene, kar me seveda veseli.

Obveščam vas, da je zadržan danes iz opravičljivih razlogov dr. Franc Trček in pa gospod Gregor Židan od 9.30 dalje in gospoda Francija Kepo nadomešča gospod Dejan Kaloh in gospoda Igorja Pečka nadomešča gospa Nina Maurovič in še naprej, gospod Boštjan Koražija nadomešča gospo Natašo Sukič. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta in Republike Slovenije ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO SPOROČILA KOMISIJE – SODOBEN PRORAČUN ZA UNIJO, KI VARUJE, OPOLNOMOČA IN ŠČITI VEČLETNI FINANČNI OKVIR ZA OBDOBJE 2021–2027.

Gradivo smo prejeli od Vlade 26. oktobra 2018 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njihovo obravnavo v Državnem zboru je danes. Gradivo je bilo v skladu z določili Poslovnika dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru ter Odboru za finance, Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, kot matičnim delovnim telesom.

Odbor za finance je gradivo obravnaval na drugi nujni seji 8. novembra;

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na tretji redni seji 15. 11. ter na prvem nadaljevanju tretje redne seje 21. novembra;

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo na četrti nujni seji 12. novembra.

Prosim gospoda mag. Igorja Mallyja, državnega sekretarja za Evropske zadeve v kabinetu predsednika Vlade, da pojasni stališča. Izvolite, imate besedo.