Govor

Sladjana Ješić

Hvala za besedo, gospod podpredsednik. Lep pozdrav vsem skupaj.

Zakonodajnopravna služba je predlog zakona preučila z vidika njegove skladnosti z Ustavo, pravnim sistemom in zakonodajno tehničnega vidika(?) ter s tem v zvezi podala pripombe v obliki pisnega mnenja, s katerim ste, verjamem, seznanjeni.

Na klop smo prejeli amandmaje koalicijskih poslanskih skupin, ki v večji meri ustrezno upoštevajo pripombe, podane v mnenju. V zvezi z amandmajem k 2. členu predloga zakona, s katerim se v bistvu kot novost določa izjema od drugega odstavka 4. člena zakona, ki se ga je v osnovnem predlogu črtalo, ugotavljamo v bistvu, da se koncept priprave dvoletnega programa ohranja, da pa se ga vsebinsko omejuje na dokončanje nerealiziranih del, ki so predvidena s trenutno veljavnim programom in izvedbo upravnih postopkov, skladno s sistemskim Zakonom o rudarstvu, kar pa z vidika naših pristojnosti ni sporno.

Mogoče samo še glede pomembnejših pripomb iz mnenja, ki z amandmajem niso bile upoštevane oziroma bi izpostavila eno pripombo k 4. členu predloga zakona, ki se nanaša na nov, drugi odstavek 7.a člena zakona, in sicer glede nedoločitve natančne višine proračunskih sredstev za leti 2019 in 2020. Skladno z drugim odstavkom 6. člena zakona bi se torej morali – naj bi se natančna višina določila v zakonu. Pa se to ni. In tudi ni bilo pojasnjeno, zakaj.

Z namenom odprave še zadnjih pomanjkljivosti pa bi na tem mestu napovedala še nekatere manjše korekcije redakcijskega značaja pred objavo v Uradnem listu, seveda če bo predlog zakona sprejet. Hvala.