Govor

Bojan Kumer

Hvala lepa, gospod predsedujoči. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Pred vami je Predlog novele Zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki smo ga pripravili z namenom podaljšanja roka za izvedbo postopka za popolno in trajno opustitev rudarskih del, ki morajo biti zaključena do konca leta 2019 in izvajanje hkratnih aktivnosti za izvedbo postopka likvidacije do konca leta 2020.

Glede na dosedanje aktivnosti, bo konec leta 2020 v celoti realiziran program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih oziroma bo izvršena dokončna ekološko prostorska sanacija degradiranega območja ter izvedeni postopki za zapustitev rudnika skladno z zakonom, ki ureja rudarstvo.

Na območjih, kjer posledic ni mogoče v celoti sanirati oziroma odpraviti, pa bodo izvedeni ukrepi zavarovanja, da se izključi nevarnost za zdravje ali življenje ljudi in živali ter možnih povzročiteljev onesnaževanja okolja oziroma predvidljive škode na objektih in okolju.

Tekom postopka za popolno in trajno opustitev rudarskih del, se bodo izvajali tudi vsi postopki, ki so potrebni v okviru redne likvidacije družbe kot pravne osebe z namenom, da se zagotovi njen izbris iz osebnega registra, ki mora biti zaključen do 31. decembra, leta 2020.

Z novelo zakona bo omogočeno koriščenje proračunskih sredstev, ki so bila za obdobje od leta 2010 do leta 2018, potrjena s sklepom o državnih pomočeh, pa niso bila porabljena v celoti. Po izplačilu sredstev v znesku 3 milijone 107 tisoč 155 tisoč evrov, se šteje višina pomoči, potrjene s sklepom o državnih pomočeh za izkoriščeno in družbe RTH d.o.o. nima več nobenih zahtevkov do proračuna.

Financiranje vseh postopkov za izvedbo polne in trajne opustitve rudarskih del kot tudi postopek redne likvidacije družbe se bo po porabi sredstev v višini, ki sem jo prej navedel, zagotovi iz prodaje letnega lastnega premoženja družbe Rudnika Trbovlje-Hrastnik in unovčevanja likvidacijske mase.

Družbi dne 31. decembra 2018 ugasne rudarska pravica, zato zaradi določb Zakona o postopnem zapiranju RTH kot specialnega predpisa glede na zakon, ki ureja rudarstvo, rudarske pravice ni mogoče podaljšati. Prav tako pa podaljšanje ni možno v skladu z določbami Zakona o rudarstvu, saj za to niso bili izpolnjeni predpisani pogoji.

S predlagano spremembo se RTH omogoči, da izpelje postopke po določbah Zakona o rudarstvu in sicer tako, da lahko te postopke izpelje ne glede na to, da mu s 1. januarjem 2019 ugasne rudarska pravica. Vse določbe 6. poglavja Zakona o rudarstvu namreč izrecno navajajo(?), da dejanja za popolno in trajno opustitev izvajanja rudarskih del izvede nosilec rudarske pravice.

Z določitvijo datuma za izvedbo potrebno postopkov, tako zaključenih sanacijskih del kot aktivnosti za prenehanje družbe kot pravne osebe, se želi preprečiti nadaljnje spremembe, ki bi jih poskušali opravičiti zgolj z namenom izvedbe likvidacijskega postopka.

Cilj Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju je tako zagotovitev zakonskega okvirja za izvedbo postopkov za zapustitev rudnika, skladno z določbami zakona, ki ureja rudarstvo, ter vseh postopkov, potrebnih za likvidacijo in izbris družbe kot pravne osebe iz sodnega registra. Hvala lepa.