Govor

Bojan Kumer

Hvala lepa, gospod predsedujoči.

Vlada Republike Slovenije ravno tako se ne strinja z navedbami in očitki pobudnikov o kršitvah Ustave in meni, da so izpodbijane zakonske določbe skladne z Ustavo in tudi pravom Evropske unije.

Pobudniki po mnenju Vlade poleg tega sploh ne izkazujejo pravnega interesa za vložitev pobude.

Večina očitkov pobudnikov pomeni zgolj nestrinjanje z veljavno ureditvijo izvajanja javne službe, po kateri je imetnik koncesije za upravljanje dejavnosti gospodarske javne službe distribucijskega operaterja družba SODO, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo d.o.o., in ne pobudniki kot lastniki distribucijskega omrežja.

Kar zadeva očitke o neskladnosti izpodbijanih določb energetskega zakona EZ-1 z direktivo 2009 72/ES, je pobuda po mnenju Vlade očitno neutemeljena. Pobudniki ne izkažejo, s katerimi določbami navedene direktive naj bi bile izpodbijane določbe 78. in pa 72. člena EZ-1 v neposredni zvezi, in zato neskladne z evropskim sekundarnim pravom. Pobudniki samo na splošno trdijo, da je veljavna pravna ureditev koncesije za izvajanje gospodarske javne službe sistemskih operaterjev distribucijskega omrežja v neskladju z direktivo in pri tem navajajo razloge, ki iz izpodbijanih določb EZ-1 ne izhajajo. Hvala.