Govor

Gregor Perič

Hvala lepa, lep pozdrav vsem prisotnim. Pričenjam s 6. nujno sejo Odbora za gospodarstvo in obveščam vas, da so se za današnjo sejo opravičili naslednji članice in člani: kolega Soniboj Knežak in pa kolega Aleksander Reberšek. Imamo tudi nekaj pooblastil, torej nadomestni člani bodo: namesto poslanca Edvarda Pauliča bo z nami Robert Pavšič in namesto poslanca Soniboja Knežaka, ki se je opravičil, bo z nami kolega Matjaž Han.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red same seje obeh odborov. Ker v poslovniškem roku s kolegom nisva prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Imamo še eno pooblastilo in sicer poslanko mag. Meiro Hot, nadomešča poslanec Matjaž Nemec. Hvala lepa.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDSTAVITEV DR. IZTOKA PURIČA, KANDIDATA ZA MINISTRA BREZ RESORJA, PRISTOJNEGA ZA RAZVOJ, STRATEŠKE PROJEKTE IN KOHEZIJO.

Obenem naj izkoristim priložnost in dr. Puriča lepo pozdravim in mu zaželim, da se bi v tem času, ko bomo izvajali ta postopek hearinga oziroma zaslišanja med nami, kar se da lepo in prijetno počuti.

Torej, predsednik vlade Marjan Šarec je predsedniku Državnega zbora, mag. Dejanu Židanu 28. novembra 2018, na podlagi prvega odstavka, 112. člena Ustave Republike Slovenije in 229. ter 234. člena Poslovnika Državnega zbora, predložil predlog, da Državni zbor za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo imenuje dr. Iztoka Puriča.

Predsednik Državnega zbora je ta predlog 28. novembra 2018 poslal Odboru za zadeve Evropske unije in Odboru za gospodarstvo, kot pristojnima delovnima telesoma. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sva s predsednikom Odbora za zadeve Evropske unije, dr. Krajčičem sklicala današnjo skupno sejo, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat ter odgovarjal na vprašanja članic in članov obeh odborov. Odbora morata po opravljeni predstavitvi v skladu z 231. členom Poslovnika, predsedniku Državnega zbora in predsedniku vlade poslati mnenji o predstavitvi predlaganega kandidata.

Na sejo odbora sva vabila dr. Iztoka Puriča, kandidata za ministra. Za sejo ste kot gradivo prejeli predlog predsednika vlade z dne 28. novembra 2018, ki je objavljen tudi na spletnih straneh Državnega zbora in pa gradivo, z dne 28. november 2018, ki ste ga članice in člani, zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Glede poteka seje vas obveščam, da bo najprej na vrsti predstavitev kandidata, dr. Puriča, nato pa bodo sledila vprašanja članic in članov odborov kandidatu in seveda njegovi odgovori.

Predno predam besedo dr. Iztoku Puriču, prosim za konstruktivno in pozitivno razpravo, ki bo, verjamem, botrovala tudi k tem, da se bomo, bomo vsi zadovoljni z njenim izidom in predno predam besedo kandidatu, imamo še eno pooblastilo, tako da dajem besedo kolegu.