Govor

Emil Zakonjšek

Torej, najprej glede odstopa prof. Trstenjakove. Jaz nimam pooblastila, da bi pojasnjeval stališče Sodnega sveta, ga tudi ne morem, ker ravno danes imamo sejo ob dveh in je na dnevnem redu tudi obravnava in stališče, ki ga bo Sodni svet sprejel ob tem odstopu. Mislim, da bomo podrobnejše pojasnili vse, tudi delovanje Sodnega sveta in se ne opredelili samo do odstopa kot takšnega. Mogoče se pri tej odstopni izjavi prof. Trstenjakove in potem v reakcijah v medijih se preveč poudarja teh 20 minut, ki naj bile na razpolago za razgovor s kandidati. Teh 20 minut ali pol ure je zato v bistvu, da se določi dnevni red, kako kandidate vabimo, ker na eno sejo vabimo največ, smo se zdaj dogovorili, šest kandidatov. Nikoli pa pri vseh razgovorih, ki smo jih opravljali na vseh sejah, na katerih sem jaz sodeloval, nismo omejevali časa tega razgovora.

Kar se tiče tega, ne konkretnega kandidata, ampak načina izbora, bi pa povedal naslednje. Omenil sem ocene, ampak to so samo eden od številnih in ne odločilen podatek pri tem. Ocene so ene, potem so poročila o delu, vsak kandidat mora odgovoriti na obsežen vprašalnik. Potem se dobi mnenje mentorjev, ki so sodelovali, če dela na sodišču, če je izven sodstva, poskušamo dobiti mnenje delodajalca oziroma predstojnika tam, kjer je delal. Potem je priložen najmanj en izdelek, torej sodba ali kakšen drug izdelek sodišča, ki ga je ta kandidat izdelal pri svojem delu. Seveda, predsedniki sodišč opravijo razgovore z vsemi kandidati, in to natančno, pa ne samo oni, ampak tudi tisti predstojnik, vodja oddelka, na katerega se predvideva, da bo ta kandidat, če bo izbran, razporejen. Tako je to dosti natančen razgovor in preverjanje, zakaj se odloča, kako se odloča in tako naprej. Potem je pa še razgovor na Sodnem svetu. To ni preverjanje znanja, ker to je bilo že opravljeno prej, ampak nek osebni vtis, vsak član Sodnega sveta lahko opravi razgovor, z različnih področij smo v Sodnem svetu, tako lahko pokrivamo tudi vsa tista pravna vprašanja s posameznega področja, na katerega se predvideva, da bo kandidat potem izvoljen.

Kar se tiče kriterijev, te kriterije seveda imamo, to ni na pamet. In če boste pogledali oziroma bom svetoval Sodnemu svetu, da pošlje eno pojasnilo zdajle na seji, v zadnjem zapisniku smo tudi opredelili, po katerih kriterijih se je izbralo tiste štiri ali pa šest ali koliko kandidatov, ki jih povabimo potem na razgovor. Vsak kandidat, ki ni bil izbran, dobi obrazloženo mnenje, zoper katerega se je mogoče pritožiti. Tako jaz mislim, da so na ta način v tem postopku varovane pravice kandidata, hkrati pa se najbolje kar se da preveri njegove sposobnosti za mesto sodnika, na katerega kandidira.