Govor

Hvala za besedo.

V Slovenski demokratski stranki se kar večkrat javimo, kadar gre za imenovanje oziroma predlaganje tovrstnih funkcij. Jaz upam, da to za Sodni svet ne pomeni tega, da zdaj imajo pa spet ti neke argumente oziroma razprave. Predvsem želim, da veste, da svoje delo opravljamo resno in zato tudi želimo nekatere odgovore.

Pri vseh teh zadevah, ki smo jih veliko obravnavali, smo povedali, da bi radi neka merila med enimi in drugimi kandidati, pa tega še vedno nimamo. Imamo zelo natančen opis, zakaj je posamezen kandidat izbran, nimamo pa nikoli podatkov o merilih, predvsem tistih, ki so opravili tisti najožji krog na nek način evidentiranja ali pa kandidiranja. Se pravi, Sodni svet je imel na voljo 13 kandidatov, od tega so prišli v ožji krog 4 kandidati. V gradivu tudi jasno piše, da je s kandidati opravila razgovor tudi predsednica Okrožnega sodišča v Kopru. Zdaj me zanima, s katerimi kandidati, s temi štirimi ali z vsemi trinajstimi. Ne nazadnje me tudi zanima predvsem to, na kakšen način se opravijo ti razgovori okrožnega sodnika, ker na nek način ljudje, ki delajo v tistem okolju, so za predsednika Okrožnega sodišča gotovo bolj poznani kot tisti, ki morda v okolju niso toliko poznani, pa vendar to ne pomeni, da ne izpolnjujejo nekih kriterijev.

Kot drugo, sicer bo to tudi verjetno predmet kakšnega drugega odbora, ampak v zadnjem času je v javnosti odjeknila tudi novica o odstopu ene od članic Sodnega sveta. Namreč, razlog je bil zelo presenetljiv, gre za to, da Sodni svet, ne da ne dela dobro, ampak je časovno precej omejen in za enega kandidata, ki ga obravnava 11 članov Sodnega sveta, imate na voljo okrog 20 minut. To pomeni, da se niti ne zvrsti krog vprašanj. Po moje gre le za ustavno kategorijo, kar se tiče Sodnega sveta, in se mi zdi res zelo minimalno oziroma nesprejemljivo, da lahko v 20 minutah nekdo oceni primernost kandidatov. Tako jaz tu predvsem bolj kot to imenovanje konkretno apeliram na to, da bi vendarle morali dobiti vsaj med tistimi štirimi ožjimi kandidati, ki so, neke kriterije, zakaj je prišlo do odločitve. Jaz mislim, da v 20 minutah nobeden, ki ne pozna kandidatov, težko oceni njihovo primernost. Je pa tako, da sklicevanje samo na ocene v času fakultete, menim, da to ni najbolj posrečeno, namreč, ocene so lahko zelo različne, potem so pa delovne sposobnosti nekoga ali pa znanje, ko se mora dejansko izkazati v samem okolju, mogoče ne odražajo tega in je primernost kandidata morda vse prej kot samo ocena, ki jo je imel nekdo na fakulteti. Ker vedno, kadar gledamo te predloge, se zelo usmerjate v oceno na fakulteti. Verjetno se bo kdaj prijavil tudi kakšen kandidat, ki ni opravljal fakultete v Sloveniji, in bo verjetno tudi to ocenjevanje zelo težko primerljivo. Tako mislim, da bi morali pri tem izboru imeti vendar vsaj za tisti ožji krog na voljo neke kriterije v smislu en kandidat, drug, tretji, četrti, odločili smo se pa za enega. Tako kot Sodni svet ocenjuje, da imate preveč dela in da imate, glede na to, da gre za volontersko opravljanje funkcij, morate razumeti, da tudi mi v Državnem zboru moramo sprejeti pomembno odločitev. Imamo veliko podatkov o tem kandidatu, nimamo pa primerjave z ostalimi.

Hvala.