Govor

Ivan Hršak

Spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 5. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da je na seji z nami kot nadomestni član s pooblastilom gospod Jože Lenart, ki nadomešča poslanca Braneta Golubovića.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. predlog sklepa o imenovanju predsednika in dveh članov Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško,

2. predlog sklepa o imenovanju članice oziroma člana Slovenske nacionalne komisije za Unesco,

3. administrativne zadeve,

4. zahteva Okrožnega sodišča v Ljubljani, Kazenski oddelek, za odločitev o dovoljenju za začetek kazenskega postopka zoper sodnico Katarino Kuret Marolt,

5. predlog Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke v zvezi z nadzorom premoženjskega stanja eno leto po prenehanju funkcije namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

30. 11., 6. 12. in 7. 12. 2018 ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi točkami A1, A2 in A3. A1 - predlog za imenovanje guvernerja, člana Sveta Banke Slovenije; A2 - predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Kopru; A3 - predlog za imenovanje članice Nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, d.d.

Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev? Če ne, prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev dnevnega reda.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo A1 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo A2 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo A3 točko. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. Če jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moramo v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika Državnega zbora sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IMENOVANJE GUVERNERJA, ČLANA SVETA BANKE SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru 30. novembra 2018 predložil predsednik Republike Slovenije. Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda je vabljen Urad predsednika Republike Slovenije. Seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila. Na podlagi 152. člena ustave in 35. člena Zakona o Banki Slovenije guvernerja Banke Slovenije imenuje Državni zbor za dobo 6 let na predlog predsednika Republike Slovenije in je lahko ponovno imenovan. V skladu s petim odstavkom 37. člena navedenega zakona mora Državni zbor o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno, predlagani kandidat pa je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Predsednik Republike Slovenije Državnemu zboru predlaga, da za guvernerja, člana Sveta Banke Slovenije imenuje mag. Boštjana Vasleta.

Naj uvodoma preberem predlog sklepa, o katerem bomo po opravljeni razpravi glasovali, in sicer: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da predlaganega kandidata mag. Boštjana Vasleta imenuje za guvernerja, člana Sveta Banke Slovenije. Končno odločitev o imenovanju kandidata bo sprejel Državni zbor s tajnim glasovanjem.

Želi besedo gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, za obrazložitev predloga? Izvolite, beseda je vaša.