Govor

Mojca Ramšak Pešec

Hvala lepa, spoštovani predsedujoči, spoštovani poslanci in poslanke.

Predlog zakona, to je Predlog spremembe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju v bistvu predstavlja eden izmed paketov normativnih podlag, za realizacijo dogovorjenih ukrepov s sindikati javnega sektorja v okviru dogovora o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju.

Gre za ukrep, ki je bil dogovorjen s sindikati javnega sektorja, da se po več letih nekega interventnega zamika izplačila plač, glede na napredovanje vplača v(?) razrede in pa v nazive v javnem sektorju, ki je bil zdaj že vrsto let določen kot ukrep, da se pravica do plače, glede na napredovanje, pridobi s 1. decembrom vsakega leta. Ta enotna določitev pravice do plače glede na napredovanje, določi s 1. decembrom kot sistemska ureditev, zato je tudi spremenjen Zakon o sistemu plač v javnem sektorju in ne gre več zgolj za neko začasno interventni ukrep, ki je bil do sedaj dogovorjen z posameznimi interventnimi zakoni od leta 2015 dalje.

Gre za ukrep, na podlagi katerega, v bistvu bodo, ne glede na to, da se bojo pravice do plačnih razredov in do nazivov v javnem sektorju pridobivale glede na pravila napredovanja, ki veljajo, se bo enotna pravica do plače pa pridobila s 1. decembrom vsakega leta.

To dejansko pomeni, da se ob prenehanju interventnih ukrepov na tem področju ne bo zgodil nek velik finančni učinek v letu, ko bi ta interventni ukrep prenehal veljati, ko bi v bistvu moralo v posameznem letu potem izplačati plače glede na napredovanje, tako iz preteklega, kot iz tekočega leta, ampak se bo ta v bistvu ukrep izplačila plač s 1. decembrom vsakega leta, lepo nadaljeval kot sistemski ukrep v vsakem letu.

Dejansko to pomeni, da se bo v posameznem letu ta zamik izplačila, pomenil nekako prihranek glede na potrebna sredstva za plače v javnem sektorju, približno 50 milijonov. Gre pa za ukrep, ki je usklajen s sindikati javnega sektorja, so na to ureditev pristali, ki je dejansko, sicer kot začasna, veljala že zadnjih nekaj let in podpisali tudi izjavo o usklajenosti, tako da so, gre za predlog zakona, ki je kot ukrep dogovorjen in usklajen s sindikati javnega sektorja in kot smo poudarili, pomeni nekako nadaljevanje, kot trajna ureditev neke ureditve, ki je sedaj kot začasni ukrep bila dogovorjeno z vsakokratnimi interventnimi ukrepi. Hvala lepa.