Govor

Spoštovani vsi prisotni.

Pričenjamo 6. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Vse vas lepo pozdravljam. Obveščam vas, da se današnje seje zaradi službene odsotnosti ne more udeležiti poslanec Žan Mahnič, politična skupina Slovenske demokratske stranke in trenutno imam dve pooblastili za nadomeščanja na današnji 6. nujni seji odbora in sicer namesto poslanke Nataše Sukič bo pri delu odbora sodeloval dr. Matej Tašner Vatovec, politična skupina Levica. Namesto poslanke Janje Sluga bo sodelovala poslanka Mojca Žnidarič, politična skupina Stranke modernega centra in namesto Maše Kociper bo sodeloval poslanec Andrej Rajh, politična skupina Stranke Alenke Bratušek.

K dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik predlagane točke dnevnega reda, zato je bil dnevni red določen tako kot je bil predlagan s sklicem.

S tega razloga prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SISTEMU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU. Nujni postopek, EPA 282-VIII, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada 28. novembra letos. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 19. redni seji, 4. decembra letos sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Amandmaje je sicer mogoče vložiti do zaključka razprave o členih, sicer pa so bili danes tudi vloženi določeni amandmaji, kar bom povedal v nadaljevanju. Pod gradiva pa ste prejeli predlog Zakona z dne 28. november letos, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 4. decembra, mnenje Državno-tožilskega sveta predlogu zakona z današnjim datumom in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev k predlogu zakona z današnjim datumom.

K tej točki so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za javno upravo, predstavnica Zakonodajno-pravne službe, predstavnik Državnega sveta, vabljeni so bili tudi predstavniki Sodnega sveta, ki so udeležbo opravičili in predstavniki Državno-tožilskega sveta, ki so udeležbo tudi opravičili, v pisnem mnenju pa so zapisali, da predlog zakona podpirajo.

V poslovniškem roku so danes bili vloženi tudi amandmaji in sicer so jih vložile poslanske skupine Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke modernega centra, Demokratične stranke upokojencev Slovenije in Stranke Alenke Bratušek.

Pričenjamo torej drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da obravnavo nadaljujemo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti glasujemo in glasujemo o vloženih amandmajih, na koncu pa glasujemo še o vseh členih zakona skupaj. Ali kdo takemu načinu dela nasprotuje? Ugotavljam, da nihče. Zaradi tega, predno dam besedo predstavnici Vlade, vas obveščam, da sem prejel še dve pooblastili za nadomeščanje in sicer poslanko Evo Irgl bo nadomeščal poslanec Franci Kepa, politična skupina Slovenske demokratske stranke in poslanca Jerneja Vrtovca bo na seji nadomeščal Aleksander Reberšek, Politična skupina Nove Slovenije.

Za enkrat drugih obvestil nimam, tako da predlagam, v kolikor seveda želi predstavnica predlagatelja ali pa predstavnik predlagatelja podati dopolnilno obrazložitev.

Gospa Mojca Ramšak Pešec, izvolite.