Govor

Vlasta Nussdorfer

Lepo pozdravljeni, spoštovana predsednica komisije Eva Irgl, spoštovane članice in člani te naše matične komisije!

Po 22 letih je v oktobru Državni zbor - nekateri ste bili takrat tudi poslanci - sprejel novelo našega zakona. Šlo je za zelo pomembno novelo, ki uvaja nove organizacijske enote, in sicer zagovorništvo, državni preventivni mehanizem in center za človekove pravice, pa tudi posvetovalno telo aktualnega varuha, to je svet varuha za človekove pravice. Takoj po sprejetju tega zakona smo začeli z obširnimi pripravami na spremembe, na razširitev naše institucije, in tako smo resnično po desetih letih projekta dobili zagovorništvo, ki ga vodi namestnik Tone Dolčič, tako je namreč tudi v zakonu zapisano, da zagovorništvo vodi tisti namestnik, ki pokriva tudi področje otrokovih pravic.

Zagovorništvo je izredno uspešno. Postavili smo zagovornika okoli 600 otrokom, deluje aktivno tako v času projekta in veseli smo, da je sedaj to notranja organizacijska enota.

Drugič, državni preventivni mehanizem, ki ga vodi namestnik Ivan Šelih, ki pokriva področje pravosodja, omejitev svobode, policijske postopke. Imeli ste priložnost srečati večkrat tako naše poročilo, ga prebrati in seveda ste ga tudi sprejeli, in sem tega vesela. Torej, gre za zelo pomembno aktivnost varuha, ki je sedaj notranja organizacijska enota.

Skladno z novelo smo ustanovili tudi svet aktualnega varuha oziroma varuhinje, ki je imel že tri seje. Sprejeli smo vse ustrezne akte, tako za zagovorništvo kot za svet. Prav pred kratkim smo se sestali, je zelo pluralen, ima številne člane, ki prispevajo svoje zelo raznolike ideje, in tako govorimo o zelo aktualnih vprašanjih.

Zadnja izmed enot, ki mora nekako začeti delovati 1. januarja prihodnje leto, torej čez nekaj dni, je že tik pred ustanovitvijo. Imeli smo tudi težave z najemom prostorov, dobili smo jih, opremili. Zdaj so v teku razpisi za delovna mesta v tem svetu. Seveda so nekateri pomisleki, ali naj se to zaključi z ozirom na moj mandat takoj ali počaka, o tem bomo pri varuhu še govorili. Gre za zelo pomembno enoto, ki bo delovala na področju izobraževanja, prevencije. Skratka, obetamo si - in o tem veliko govorimo pri varuhu -, da bo lahko delovala tako, da bo Slovenija končno dobila tudi celovito izobraževanje na temo človekovih pravic.

Kot rečeno, smo sprejeli tudi vse notranje akte. Edini, ki je pred vami in za katerega rabimo vaše mnenje, pa je prav ta poslovnik. Rada bi se torej zahvalila najprej za to, da je bila sprejeta naša novela, potem seveda, da ste se danes tik pred prazniki - vem, da je malo težko v tem tednu, imate veliko obveznosti - vseeno sestali. Vesela sem tudi Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, ki je končno besedilo uskladila tudi z namestnikom Dolčičem. Tako menim, da kakšnih večjih pomislekov ni. Seveda pa, če boste izrazili željo po kakšnem odgovoru na kakšno vprašanje, smo tukaj kar trije, generalni sekretar in namestnik, pojasnili. Seveda pa beležimo tudi 25-letnico Pariških načel, kar je tudi pomembno, kajti v oktobru smo zaprosili tudi za status A po Pariških načelih in ga tudi pričakujemo. In tako bomo postali nacionalna institucija za varovanje človekovih pravic.

Hvala lepa.