Govor

Dobro jutro in dober dan, lepo pozdravljeni! Začenjam 1. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Članice in člane komisije ter vabljene lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog poslovnika Varuha človekovih pravic Republike Slovenije. Ker ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG POSLOVNIKA VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE.

Na sejo sem povabila gospo Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic ter Zakonodajno-pravno službo, z nami je gospa Katarina Kralj.

Prejeli ste naslednje gradivo: Predlog poslovnika Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, mnenje Zakonodajno-pravne službe, nato pa ste 13. 12. 2018 prejeli še novo besedilo Predloga poslovnika Varuha človekovih pravic, ki je usklajen z mnenjem Zakonodajno-pravne službe. V skladu z 51. členom Zakona o varuhu človekovih pravic mora Varuh človekovih pravic namreč pred sprejetjem poslovnika pridobiti mnenje pristojnega delovnega telesa Državnega zbora in to smo seveda Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Začenjamo obravnavo te točke dnevnega reda. Najprej dajem besedo gospe varuhinji Vlasti Nussdorfer.