Govor

Tina Heferle

Lepo pozdravljeni, spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 20. sejo Kolegija predsednika Državnega zbora. Pozdravljam vse prisotne!

Obveščam vas, da ste bili včeraj z dopisoma predsednika mag. Dejana Židana in podpredsednika Branka Simonoviča obveščeni, da bosta na dnevni red uvrščeni tudi naslednji točki: A1 - dogovor o sklicu izredne seje Državnega zbora in B1 - predlog za obravnavo predloga zakona po nujnem postopku. Hkrati vas obveščam, da je bilo včeraj dvakrat posredovano novo gradivo k 1. točki dnevnega reda.

Obveščam vas, da gospoda Danijela Krivca nadomešča gospa Alenka Jeraj in Franca Juršo nadomešča Ivan Hršak.

Prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo oziroma zahtevo za sklic izredne seje ste prejeli včeraj z obvestilom o širitvi dnevnega reda seje.

V zvezi s sklicem 17. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda je določen z zahtevo in se glasi takole: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019, nujni postopek; Predlog zakona o spremembah Zakona o minimalni plači, druga obravnava; Predlog zakona o spremembi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, prva obravnava. Datum seje je četrtek, 13. december 2018, ob 12. uri do zaključka seje.

Še glede najave časa za razpravo: za poslanske skupine, ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika Državnega zbora, do pet minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predlogov zakonov, do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade, do 30 minut za razpravo predlagatelja predlogov zakonov in do 30 minut za razpravo Vlade.

Želi kdo besedo? Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Poslanske skupina k eni točki dnevnega reda 17. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora. Glasujemo.

Kdo je za? (SD, SNS, Desus, LMŠ, SMC, SAB, Levica, NSi in SDS.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Za uvodno obrazložitev imata predlagatelj in Vlada za predstavitev mnenja na voljo do 5 minut, za razpravo pa oba do 30 minut, in sicer pri vseh treh točkah dnevnega reda. Glasujemo.

Kdo je za? (Vsi.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na B1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO NUJNEM POSTOPKU.

Kolegij v okviru te točke razpravlja in glasuje o predlogu Vlade, da Državni zbor Predlog zakona o nekaterih koncesijskih pogodbah obravnava po nujnem postopku.

Ali želi besedo predstavnik Vlade, generalni sekretar Stojan Tramte? Izvolite.