Govor

Tilen Božič

Spoštovani predsednik odbora, hvala za besedo. Spoštovani poslanke, poslanci in vsi prisotni, ostali, ki vas je danes res veliko, tudi glede na temo, ki je danes na mizi.

Kot je bilo že izpostavljeno v stališču vlade, ki je bilo pripravljeno za plenarno zasedanje, vlada potrjuje, se pravi, podpira postavljene cilje v tem zakonu oziroma spremembe, ki jih ta predvideva, v smislu zasledovanja strokovnih usmeritev, ki so s tem povezane. Tu govorimo o izločitvi dodatkov, govorimo tudi o pragu revščine in drugih zadevah, ki so s tem povezane.

Takrat smo tudi dali, lahko rečemo, poseben apel ob zaključku mnenja, kjer smo rekli, da je treba posebej paziti na potek socialnega dialoga, pa tudi na to, da bi določene rešitve, glede na to, da so, je novo leto blizu in da rešitev, ki je bila predvidena v zakonu, predvideva zelo hitro uveljavitev, da je treba razmisliti o dveh zadevah. In, tukaj gre tako za prehodno obdobje, kot tudi za to, da se lahko tako gospodarstvo kot država ustrezno prilagodi kot tudi za predvidljivost v smislu eskalacij, ki se lahko zgodijo.

S tem v zvezi smo pred današnjim odborom tudi zasledili, da so bili nekateri amandmaji vloženi, nekaj nomotehničnega tipa s strani predlagatelja, drugi so bili vloženi s strani koalicije in glede na to, da nekako gre za tisti premislek, ki smo ga apelirali in je vsebovan v teh amandmajih seveda te tudi kot vlada, podpiramo.

Ocenjujemo, da omogočajo razumen rok, da se tako gospodarstvo kot tudi država v tem času prilagodi, obenem pa na drugi strani, da delavci nekako za tiste zadeve, ki jih predvideva tako, lahko rečemo mednarodne listine kot tudi nek splošni, se pravi, strokovni premislek, da bojo lahko od tega v doglednem času uživali koristi.

Za nadaljnjo razlago, vezano na današnjo sejo, sem pa tudi ponovno na razpolago z svojimi sodelavci, tako da se veselim nadaljevanja razprave. Hvala.