Govor

Simona Leskovar

Hvala, gospod predsednik.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki je bil slavnostno sprejet včeraj na medvladnem vrhu Organizacije združenih narodov v Maroku, bo formalno potrjen v Generalni skupščini Organizacije združenih narodov predvidoma naslednji teden.

Vlada je podporo globalnemu dogovoru izrekla na svoji 8. redni seji 15. novembra in svoja stališča večkrat pojasnila Državnemu zboru.

Globalni dogovor določa seznam skupnih ciljev za varne, urejene in zakonite migracije, pri čemer pa ne vzpostavlja nobenih pravnih obveznosti na podlagi nacionalnega ali mednarodnega prava, kot tudi ne posega v nacionalno suverenost na področju migracijskih politik.

Dogovor ni pravno zavezujoč akt, eksplicitno poudarja suvereno pravico držav, a določajo lastno nacionalno migracijsko politiko, pogoje za vstop, prebivanje in delo, ter da v okviru svoje suverene jurisdikcije ločujejo med legalnimi in nelegalnimi migracijskimi statusi.

Če dovolite, bi tukaj samo spomnila na točko 15 iz dogovora, ki govori: Z globalnim dogovorom ponovno utrjujemo suvereno pravico posameznih držav, da v skladu z mednarodnim pravom oblikujejo svojo nacionalno migracijsko politiko in upravljajo migracije v okviru svojih pristojnosti.

Države lahko v skladu s svojim suverenim pravnim redom in upoštevanju mednarodnega prava razlikuje med statusom regularnega in neregularnega migranta, tudi pri sprejemanju zakonodajnih in političnih ukrepov za izvajanje globalnega dogovora, pri čemer upoštevajo različne nacionalne razmere politike prednostne naloge in zahteve za vstop, bivanje in delo v svoji državi.

Slovenija je vedno zagovarjala stališče, da je za naslavljanje migracij potreben celovit in kooperativen pristop, to je tesno sodelovanje med državami izvora, tranzita in cilja skupaj z relevantnimi mednarodnimi organizacijami in regionalnimi povezavami.

To vidimo tudi, kot temeljni namen globalnega dogovora.

Hvala.