Govor

Robert Polnar

Gospe poslanke, gospodje poslanci, spoštovani gospod minister, ostali gospe in gospodje dobro jutro!

Začenjam 8. nujno sejo odbora za finance. Obveščam vas, da sem do sedaj prejel eno opravičilo glede zadržanosti. Zadržan in seje se ne more udeležiti član odbora poslanec Anže Logar. Za enkrat nimam obvestil o kakršnihkoli nadomestnih članih. S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBI ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE 2018-2020. Predlog odloka je Državnemu zboru predložila Vlada Republike Slovenije in sicer 6. decembra letos. Dne 13 decembra je bila s strani poslank in poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovičem vložena zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora s to točko dnevnega reda. Odbor predlog odloka obravnava na podlagi drugega odstavka 6. člena Zakona o fiskalnem pravilu in kot matično delovno telo tudi na podlagi 107., 108. 169.a in 171. Člena Poslovnika Državnega zbora. K tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za finance, fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. Poleg predloga odloka ste prejeli še naslednja gradiva. Mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora z dne 14 decembra letos, oceno fiskalnega sveta z dne 13 decembra letos in stališče Vlade Republike Slovenije do ocene fiskalnega sveta z dne 14. decembra letošnjega leta. Rok za vložitev amandmajev je potekel z začetkom obravnave predloga odloka. Tako pričenjam drugo obravnavo predloga odloka v katerem bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga odloka.

Najprej dajem besedo predstavniku Vlade. Tokrat je z nami minister za finance, gospod Andrej Bertoncelj. Spoštovani gospod minister imate besedo. Izvolite.