Govor

Alberto Scheriani

Hvala lepa, gospod predsednik.

Dober dan vsem skupaj! Hvala za povabilo. Moje ime je Alberto Scheriani in sem predsednik Obalne samoupravne italijanske narodne skupnosti.

V zadnjem petletnem obdobju so radijski in televizijski programi za italijansko narodno skupnost doživeli, za moje pojme, vidno kadrovsko in finančno osiromašenje. To je bilo težko, ker so že prej delovali skrajno racionalno. To se danes posledično odraža v neizogibnem krčenju obsega in strukture oddaj, predvsem lastne produkcije. Navkljub opravljenem prestrukturiranju oddaj in programske ponudbe, optimalne obremenitve in delovne zavzetosti redno zaposlenih, tako v uredništvih kot v tehnični produkciji in izvedbi programov, v tem obdobju niso bili nadomeščene vse upokojitve, skupno kar petino vseh novinarjev in drugih izvedbenih kadrov v uredništvih. Za primer vam povem, da je Radio Capodistria izgubil 26 % svojih delavcev, TV Capodistria je izgubila 10 % svojih delavcev. Danes imamo v italijanskem programu 77 novinarjev, recimo tako, sodelavcev, od skupnih 258, ki jih ima Regionalni center Koper-Capodistria. Podobna usoda je doletela tudi tehnično produkcijo in izvedbo, kar ima za posledico krčenje produkcijskih in drugih kapacitet, ki jih imajo programi na razpolago.

Zaradi zgoraj naštetih razlogov so se morali v zadnjih letih odpovedati vrsti oddaj lastne produkcije, ostali pa so tudi praktično brez sredstev scenografijo, nakup in obdelavo programov. Vse to je še toliko bolj boleče glede na izredno visoko povprečno starost zaposlenih, predvsem pa novinarjev. Omejitve pri angažiranju zunanjih sodelavcev onemogočajo obsežnejše in redno sodelovanje z mladimi, pa tudi preverjenimi zunanjimi avtorji, ki ne nazadnje prinašajo programske novosti in tudi dodaten kreativni naboj.

Dramatično krčenje materialne osnove narodnostnih programov dejansko pomeni zmanjšanje obsega pridobljenih pravic italijanske narodne skupnosti na področju medijev. Italijanska narodna skupnost si zato želi in pričakuje, da bo slovenska Vlada v sodelovanju z odgovornimi v Javnem zavodu RTV Slovenija ukrepala na način, ki bo zagotovil razvoj javnega RTV sistema v vseh svojih sestavinah enakopravno in učinkovito. Prav tako pričakuje jasne opredelitve glede avtonomije pri vodenju in oblikovanju narodnostnih programov, ki so sestavni del RTV Slovenija. Za leto 2019 bi bilo nujno povečati državne subvencije RTV programov za italijansko narodno skupnost, glede na finančno krizo RTV Slovenija, ki grozi z novim krčenjem kadrovskih resursov in posledično zmanjšanjem programske ponudbe v jeziku narodnosti. Na drugi strani bi z dodatnim sofinanciranjem omogočili izboljšanje ponudbe multimedijskih vsebin v jeziku narodnosti na različnih digitalnih platformah.

Pomembno je poudariti tudi vlogo Jadranske informativne agencije, agencije AIA, iz koprskega uredništva dnevnika italijanske narodne skupnosti La Vocce del Popolo, ki brez dodatnega financiranja razvoja novih programov ne omogoča več pravega informiranja pripadnikov narodne skupnosti.

Hvala lepa zaenkrat, gospod predsednik.