Govor

Matjaž Nemec

Spoštovane kolegice, dragi kolegi!

Pričenjam z 12. redno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma, da na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednje poslanke oziroma poslanci. Najprej opravičila. Opravičuje se poslanec Ferenc Horvat. Nadomešča oziroma nadomestila pa imam tukaj namesto gospoda Franca Jurše, se opravičujem, namesto Ivana Hrška je z nami gospod Franc Jurša, namesto dr. Mateja T. Vatovec je z nami gospod Miha Kordiš in namesto gospoda Andreja Rajha je z nami gospod Marko Bandelli. Vse vabljene in prisotne lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. Pred tem dovolite mi, da pozdravim ministra za zunanje zadeve ter ostalo ekipo z zadržanim sekretarjem na čelu. Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O OBRAVNAVI MIGRACIJ.

Predlog je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika DZ predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem. V imenu predlagatelja pa bo pri obravnavi sodeloval mag. Branko Grims. K obravnavi te točke dnevnega reda smo povabili mag. Branka Grimsa kot predstavnika predlagatelja, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za notranje zadeve. Lepo pozdravljam tako kot sem že uvodoma povedal državnega sekretarja mag. Sandija Čurina ter seveda ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja ter Zakonodajno-pravno službo. Članice in člani odbora ste se seznanili z naslednjim gradivom: s predlogom Poslanske skupine SDS za razpis posvetovalnega referenduma, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, z mnenjem Vlade Republike Slovenije z dne 13. 12., ki je prav tako objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in z mnenjem Zakonodajno-pravna službe z dne 20. 12. 2018 tudi objavljenim na spletnih straneh Državnega zbora. Naj tudi poudarim, da bo odbor na tej seji, ko smo v prvi fazi razpravljal in po končani razpravi glasoval o naslednjem predlogu mnenja: »Odbor za zunanjo politiko meni, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij primeren.« Torej na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora odbor zgolj glasuje in sprejme mnenje ali je podan predlog primer ali ni. To mnenje odbora pa za Državni zbor sicer ni zavezujoče. V primeru, da Državni zbor sprejme sklep o razpisu predlaganega referenduma odbor obravnava in pripravi predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma in šele v tej fazi je možno amandmiranje predloga odloka.

Prehajamo torej na razpravo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij. Želi mag. Branko Grims v imenu predlagatelja podati dodatno obrazložitev.

Izvolite. Mag. Grims, imate besedo.