Govor

Lep dober dan spoštovane članice in člani Odbora za pravosodje in spoštovani gostje, predstavniki vlade, tudi ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjamo s 4. sejo Odbora za pravosodje. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora in sicer Željko Cigler, Anja Bah Žibert, Maša Kociper, Franc Breznik in Eva Irgl in na seji kot nadomesten član odbora s pooblastili sodeluje gospod Vojko Starović.

Dne 9. januarja 2019 sem predlagal razširitev dnevnega reda z a točko in sicer gre za zahtevo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti 3. odstavka 396. člena v zvezi z 9. točko 394. člena Zakona o pravnem postopku, kot je tudi razvidno iz predloga za samo razširitev. Gradivo ste članice in člani prejeli. Drugih predlogov za razširitev oziroma zamik katere od predlaganih točk ni bilo. Na podlagi smiselne uporabe 10. odstavka 64. člena Poslovnika razprava o predlogu za razširitev dnevnega reda je nemogoča, lahko pa o tem predlogu odbora sporočijo stališča predstavniki poslanskih skupin ali pa Vlada.

Torej, ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda ali morda Vlada? Če ni predloga, se vam najlepše zahvaljujem.

Želi predstavnik vlade še enkrat sprašujem? Tudi ne, v redu.

Torej prehajamo na glasovanje o predlogu za razširitev dnevnega reda.

Glasujemo.

Kdo je za? (8 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Torej v skladu s sprejeto razširitvijo se bo ta točka obravnavala kot prva po vrsti.

Prehajamo na 1. A TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA ZAHTEVE VRHODNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI 3. ODSTAVKA 396. ČLENA V ZVEZI Z 9. TOČKO 394. ČLENA ZAKONA O PRAVNEM POSTOPKU, KI JO BOMO OBRAVNAVALI NA PODLAGI 2. ODSTAVKA 265. ČLENA POSLOVNIKA DRŽAVNEGA ZBORA. Na voljo imamo naslednje gradivo in sicer zahtevo z dne 8. novembra 2018, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 7. decembra 2018 in mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 8. januarja 2019.

K tej točki dnevnega reda sta bila vabljena tudi Zakonodajno-pravna služba in Ministrstvo za pravosodje. Želi najprej besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe?

Dr. Katja Triler Vrtovec, izvolite.