Govor

Hvala za besedo gospod predsednik, vsem prav lep pozdrav – predstavnikom vlade, drugim povabljenim.

Naj povem v imenu Poslanske skupine Nove Slovenije – Krščanski demokrati, da mi nasprotujemo predlogu za umik točke dnevnega reda. Prav boli nas, da v tem jubilejnem letu kot je bilo pravkar povedano, ko ljubljanska univerza na katero smo vsi izjemno ponosni, nekoč smo bili njeni študenti, ko v tem letu praznuje svojo 100. obletnico in da prav na prvi seji v letošnjem letu tega spoštovanega odbora, nespoštljivo pravzaprav govorimo o ljubljanski univerzi. Jaz verjamem gospod predsednik, da bo veliko priložnosti, da bo v tem letu tudi vaš cenjeni odbor, nisem sicer član, gotovo pripravil kakšno posebno sejo na temo 100. letnice ljubljanske univerze.

Mi smo se včeraj… smo prebrali sporočilo za javnost Levice, kjer pravijo, da Teološka fakulteta ne bi smela izobraževati učiteljev in učiteljic. Mi ocenjujemo, da sporočilo ne pozna predlaganega dokumenta oziroma podpisniki sporočila ne poznajo predlaganega dokumenta in ne poznajo dejstev. Gre pravzaprav za ideološko sporočilo, ki je diskriminatorno, ki je izključevalno, svojega predloga ne utemeljuje na preverljivih empiričnih dejstvih, ne upošteva uradnega, strokovnega mnenja in tako dalje in tako dalje. Torej nasprotovanje, ki ga stranka Levica izraža je brezpredmetno, predlagani dokument oziroma predlog odloka o spremembah odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani, ki naj bi ga odbor obravnaval, študijskega področja Teološke fakultete v Ljubljani ne širi, ne širi. Kakor to trdi obvestilo. Stranka Levica nasprotuje širjenju študijskega programa Teološke fakultete z izobraževalnimi vedami in izobraževanjem učiteljev. Ustanovitev Univerze v Ljubljani, Vlada Republike Slovenije je Teološki fakulteti potrebno soglasje k študijskemu področju izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev že izdala kot je bilo rečeno marca leta 2012.

Ko rečeno, nasprotovanje je diskriminatorno in ideološko, ne temelji na razlogih, ne temelji na empirično podkrepljenih ugotovitvah. Sporočilo pravi, da je izobraževanje učiteljev primarna naloga Pedagoške ali Filozofske fakultete. Dajte no, v resnici je od 26 članic Univerze v Ljubljani, študijsko področje izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, zaupano 12 fakultetam – lahko jih tudi naštejem, ampak vas ne želim s tem obremenjevati. To si lahko vsak sam prebere.

Torej zaključujem in ponavljam, mi bomo nasprotovali umiku točke z dnevnega reda.

Hvala lepa gospod predsednik.