Govor

Jerenej Štromajer

Hvala za besedo.

Uvodoma naj povem, da seveda spremembe odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani ni edini odlok, ki ga predlagamo in daleč od tega, da bi dodajanje tega študijskega področja pri teološki fakulteti bil glavni razlog ali v bistvu kakršenkoli motiv, da se ta odlok spreminja. Nasprotno. Odlok spreminjamo zaradi predvsem drugih razlogov, ki jih bom seveda, če bo to na dnevnem redu predstavil kasneje. Predvsem pa gre za pretvorbo študijskih področij, uskladitev z Zakonom o zavodih, pravilen zapis ene izmed fakultet članic Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, spreminja naslov določenih članic in tako dalje, spremembe klasifikacij, ki so bile sprejete leta 2017 in podobno.

Kar se študijskega področja na teološki fakulteti izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev tiče, o katerih govori poslanec Kordiš, dovolite, da malo objasnim zadevo. Ta zadeva se je v veljaven javno objavljen statut Univerze v Ljubljani, največje univerze, ki letos praznuje 100 let, teološka fakulteta mimogrede je bila ena izmed ustanoviteljic ljubljanske univerze, že vpisala. To je realno stanje, zato ker je ta državni zbor na podlagi petega odstavka 6. člena odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani Vladi Republike Slovenije, odlok iz leta 2010, da boste vedeli, Vladi Republike Slovenije v drugem odstavku, v petem odstavku 6. člena, predla vlogo, da je Vlada tista, ki podaja soglasja na spremembo posameznih študijskih področij posameznih fakultet članic. Vlada Republike Slovenije je na svoji 8. redni seji 29. marca 2012 dala soglasje k širitvi študijskih področij članic Univerze v Ljubljani, podpisan Bože Predalič, minister Žita Turk, ta zadeva je bila takrat na vladi sprejeta, poslana na Univerzo v Ljubljani in Univerza v Ljubljani ima to v svojem statutu in ta zadeva je, kar se Vlade tiče, že zaključena. Je pa res, da je to v bistvu za Državni zbor oziroma prav za poslanke in poslance neprijetna zadeva, ko prihaja Vlada z akti, ki so že zaključene narave, da jih morate samo tako ali drugače tehnično narediti in so lahko vsebinsko problematični iz takšnih ali drugih razlogov, za katere se od sedaj naprej v umik točke ne bom spuščal.

Predlog Vlade je, da se odlok vendarle obravnava, da tam razčistimo pri obravnavi odloka morebitne nejasnosti, kar se študijskih področij tiče. V vsakem primeru pa naj pojasnim, da kar se teološke fakultete tiše, gre za prenos obstoječega staja znotraj statuta UL v odlok na podlagi zakonov oziroma ureditve, ki jo je sprejel ta isti državni zbor in odločitev, ki jih je sprejela Vlada, sicer v enem drugem mandatu, pa vendarle Vlada. Hvala za besedo.