Govor

Robert Polnar

Gospe in gospodje, lepo pozdravljeni.

Pričenjam 4. sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da sem do zdaj prejel eno opravičilo in sicer bo odsotna poslanska Suzana Lep Šimenko. Kot nadomestni člani pa na seji odbora sodelujejo: Igor Peček namesto poslanke Andreje Zabret iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca, poslanka Tina Heferle namesto poslanca Edvarda Pauliča, tudi iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca ter poslanec Predrag Baković namesto poslanca Matjaža Hana iz Poslanske skupine Socialnih demokratov. To je za enkrat, kar se tiče pooblasti.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG DEKLARACIJE O USMERITVAH ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V INŠTITUCIJAH EVROPSKE UNIJE, V OBDOBJU JANUAR 2019 - JUNIJ 2020.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli besedilo predloga, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Obveščam vas, da odbor predlog deklaracije obravnava kot matično delovno telo na podlagi 2. odstavka 154g. člena Poslovnika Državnega zbora. Na današnji seji bomo pozornost namenili predvsem tistim delom predloga deklaracije, za katerih obravnavo je odbor vsebinsko oziroma delovno pristojen. Če sem bolj konkretnem predlagam, da razpravljamo predvsem v tistem delu dokumenta od preambule, pa do vključno 37. Strani. Svoje mnenje k predloženi deklaraciji bo odbor posredoval pristojnemu odboru, to je Odbor za zadeve Evropske unije.

K obravnavi te točke so bili vabljeni predstavniki vlade in posebej predstavniki Ministrstva za finance in Ministrstva za zunanje zadeve.

Obveščam vas, da do tega trenutka amandmaji, ki bi bili v pristojni odbora, niso bili predlagani.

Za dodatno obrazložitev predloga deklaracije, prosim predstavnika vlade, kdo želi najprej besedo sprašujem?

Gospod David Brozina, generalni direktor Direktorata za zadeve Evropske unije, z Ministrstva za zunanje zadeve.

Imate besedo, izvolite.